Posjet kineskih policajaca kod gradonačelnika grada Zagreb

Slika /PU_ZG/slike/PUZ/2019/SRPANJ/31-07-2019- posjet kineskih policajaca/posjet.jpg

Danas je u zgradi Gradske uprave grada Zagreba, gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnicima, primio predstavnike Policijske uprave zagrebačke predvođene načelnikom policijske uprave Markom Rašićem sa suradnicima kao i policijskim službenicima NR Kine Xue Qiang, načelnikom Specijalne jedinice, Policijskog ureda Grada Yangzhou i Yu Shuting, policijskom službenicom granične policije Policijskog ureda Grada Yangzhou, koji na području grada Zagreba sudjeluju u projektu “Sigurna turističke sezona”.

Načelnik Rašić naglasio je da se projekt Sigurna turistička sezona u Republici Hrvatskoj provodi već 13 godina a dok su kineski policajci već drugu godinu za redom u gradu Zagrebu. Uz kineske policijske službenike i korejski policijski službenici uspješno obaljaju poslove u zajedničkim policijskim ophodnjama i to zajedno sa policijskim službenicima I. policijske postaje Zagreb. 
Cilj nam je da postignemo maksimalnu sigurnost kako hrvatskih građana tako i kineskih turista koji tijekom turističke sezone borave u gradu Zagrebu, rekao je Rašić. 
 
Na sastanku je bilo riječi o radu zajedničkih policijskih ophodnji i mogućoj suradnji dvaju gradova. 
 
Grad Zagreb je prijatelj s Gradom Pekingom i Gradom Shanghaiem, a nadamo se da ćemo ostvariti kvalitetnu suradnju i prijateljstvo i s Gradom Yangzhouom, rekla je pročelnica Gradskog ureda za međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava.
 
Načelnik Xue Qiang zahvalio je gradonačelniku i njegovim suradnicima na prijemu i istaknuo je da ove godine osam policijskih službenika iz NR Kine boravi u Hrvatskoj i izvršavaju svoje obveze na četiri lokacije i to osim u Zagrebu policijski službenici borave i u Zadru, Dubrovniku kao i na području NP Plitvička jezera. 
 
Vođa sektora Ante Marić iz I. policijske postaje Zagreb, koji je od prvog dana u zajedničkim policijskim ophodnjama ističe da mu kolege puno pomažu oko prijevoda kad su u pitanju njihovi turisti a uglavnom je riječ o raznim gubitcima stvari i predmeta. Dosada nisu imali ozbiljnijih slučajeva a reakcije stranih turista su doista pozitivne, rekao je Marić.

Priopćenja