Posumnjao na kvar vozila, dovezao ga na servis pa otkriveno planirano kazneno djelo

  • Slika /PU_ZG/slike/PUZ/2020/PROSINAC/11-12-20 auto/DSC_1.jpg
  • Slika

Eksplozivne naprave postavili na vozilo dok je bilo parkirano, a namjera im bila aktivirati ih dok je u pokretu

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke u suradnji i koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu proveli su kriminalističko istraživanje nad više osoba hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela „Teško ubojstvo“ u pokušaju na štetu hrvatskog državljana starosti 43 godine koje je rezultiralo podnošenjem kaznene prijave protiv dvoje hrvatskih državljana starosti 42 i 51 godina.
 
Naime, sumnja se da su osumnjičenici zajedno s još najmanje jednim za sada nepoznatim supočiteljem tijekom ožujka ove godine u namjeri počinjenja teškog ubojstva oštećenog, započeli s pribavljanjem dijelova eksplozivne naprave, odnosno GPS uređaja, mobilnih uređaja i eksploziva kako bi izradili eksplozivnu napravu koja se aktivira na daljinu.
 
Nakon sastavljanja eksplozivne naprave posložene od mobilnog uređaja, elektro-detonatorske kapisle i eksploziva, sredinom travnja ove godine postavili su ju u prostor u području prednjeg dijela vozila kojim se koristio oštećeni, a pored nje su postavili na isto to vozilo i GPS uređaj kojim su pratili aktualnu lokaciju kretanja.
 
Na taj su način, po postavljanju navedenog u vozilo oštećenog, osumnjičeni prateći njegovo kretanje putem GPS lokacija, upravo u prilici kada je vozilo bilo u pokretu pokušavali aktivirati navedenu eksplozivnu napravu, ali zbog propusta u sastavljanju eksplozivne naprave nije došlo do aktivacije.
 
Kako nisu uspjeli u prvotnoj namjeri usmrćenja oštećenog, započeli su s pribavljanjem dijelova i izrađivanjem druge eksplozivne naprave koja se također aktivira na daljinu, a koju su mjesec dana nakon, postavili u isto vozilo u isti prostor kao i prvu eksplozivnu napravu zajedno s drugim GPS uređajem te su istog dana, nakon što su putem GPS uređaja uočili kretanje vozila oštećenog započeli s aktivacijom eksplozivne naprave, koja se iz nepoznatog razloga niti taj put nije aktivirala.
 
Budući je oštećeni tog dana primijetio netipične zvukove u vozilu, posumnjao je da se radi o tehničkom kvaru te potražio pomoć u servisu vozila, gdje su serviseri nakon obavljenog pregleda i uočavanja eksplozivne naprave, posumnjali da bi se moglo raditi o podmetnutoj eksplozivnoj napravi i o tome obavijestili policiju. Dolaskom policije na mjesto događaja područje je osigurano, a pirotehničari policijske uprave zagrebačke na siguran su način proveli deaktivaciju.
 
Po dovršenom kriminalističkom istraživanjem osumnjičeni je 51-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava je podnijeta Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, dok se osumnjičenik starosti 42 godine potražuje.

FOTO: PU Zagrebačka

Stranica