Razriješene krađe i provale po Dubravi

Slika /PU_ZG/ilustracije/palica.jpg

Kroz kriminalističko istraživanje dokazana sumnja da su na meti bile zgrade, kuće, osobna vozila, garaže i spremišta

FOTO: Ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 21-godišnjakom i 31-godišnjakom zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela.
 
Naime, sumnja se da je 21-godišnjak počinio pet kaznenih djela „Krađa“, 17 kaznenih djela „Teška krađa“ od čega šest u pokušaju,  jedno kazneno djelo „Prikrivanje“ i jedno kazneno djelo „Lažno prijavljivanje  kaznenog djela“ dok je 31-godišnjak počinio dva kaznena djela „Krađa“ i pet kaznenih djela „Teška krađa“ od čega tri u pokušaju.
 
Sumnja se da je 31-godišnjak od 13. rujna do 16. studenoga 2021. godine s unaprijed stvorenom namjerom protupravnog prisvajanja tuđe pokretne stvari provalio u više spremišta i garaža u nekoliko stambenih zgrada na području Dubrave. Naime, sumnja se da je u različito doba dana osumnjičeni dolazio do stambenih zgrada na području Dubrave, u koje je ulazio, a zatim prilazio spremištima i garažama koja je nasilno otvarao i iz njih bi otuđio različite predmete. Njegova meta bili su bicikl, ručni alat, dječje igračke, hrana, piće i drugo, a u jednom navratu provalio je i u automobil te otuđio sunčane naočale i odjeću. Osumnjičeni je s istom namjerom u tri navrata došao do garaže i dva spremišta, provalio ili pokušao provaliti da bi u konačnici odustao od daljnje namjere te se udaljio bez da je išta otuđio.
 
Otuđeni bicikl, nakon počinjenja kaznenog djela, osumnjičeni je potom po prethodnom dogovoru, dovezao 21-godišnjaku koji je, iako mu je bilo poznato da bicikl potječe od počinjenja kaznenog djela dogovorio daljnju kupoprodaju bicikla za iznos od 200 kuna, kojeg je 21-godišnjak potom prodao trećoj osobi i time stekao protupravnu imovinsku korist.
 
Također, sumnja se da je 21-godišnjak od 2. lipnja 2020. godine do 23. studenoga 2021. godine s unaprijed stvorenom namjerom protupravnog prisvajanja tuđe pokretne stvari, na parkiralištima na području Dubrave prilazio osobnim i kombi vozilima, ulazio u one koji su bili otključani ili provaljivao u zaključane prikladnim predmetima ili razbijanjem stakla, a potom iz njih otuđio kovani novac, mobitele, tablet, dječju opremu, odjevne predmete i drugo. S tom je namjerom dolazio i do stambenih zgrada i kuća na području Dubrave. Naime, u dva je navrata u stambenim zgradama u Dubravi provalio u zajedničke prostorije stanara te otuđio bicikl. Isti predmet njegovih krađa bio je i kada je u dva navrata bicikle otuđio iz dvorišta i s terase kuća gdje je prerezao sigurnosnu sajlu i pobjegao s otuđenim biciklima. Također, sumnja se da je u dva navrata, u svibnju i srpnju 2020. godine, provalio u kuće na području Dubrave na način da je obio prozor te iz kuća otuđio nakit. Nakon provale, sumnja se, dao se u bijeg, a nedugo nakon toga otuđeni je nakit prodao u zlatarnici na području Dubrave.   
 
Isto tako, sumnja se da je 21-godišnjak 26. veljače 2018. godine podnio lažnu kaznenu prijavu protiv  muškarca s područja Dubrave zbog kaznenih djela „Prijetnja“ i „Teška tjelesna ozljeda“. Naime, sumnja se da je lažno naveo da ga je taj muškarac tjelesno napao i teško ga ozlijedio te mu prijetio da će ga usmrtiti i takvom lažnom prijavom izazvao pokretanje kaznenog postupka protiv osobe za koju je znao da nije počinitelj kaznenog djela.
 
Materijalna šteta pričinjena ovim kaznenim djelima iznosi oko 72.000 kuna.
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenih je podneseno Posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

Stranica