Rezultati akcija „Alkohol i droge“ i „Brzina“

Slika /PU_ZG/ilustracije/foto pol auto blic.jpg

Pojačanim nadzorom sudionika u prometu policijski službenici utvrdili 626 prometnih prekršaja

FOTO: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 17. do 20. studenoga 2023. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 626 prometnih prekršaja, od čega 61 prekršaj vozača s alkoholom,  zatim 136 prekršaja nepropisne brzine, 87 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 33 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, četiri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, tri pod zabranom, tri prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 299 ostalih prekršaja.
 
Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
-u nedjelju,19. studenoga 2023., u 05.25 sati je 70-godišnjak pod utjecajem alkohola (3,10 g/kg) upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka te za vrijeme vožnje nije imao vozačku dozvolu kod sebe, odnosno nije ju pokazao na zahtjev policijskog službenika, a kretao se Potočkom ulicom u smjeru zapada. Dolaskom do ispred raskrižja s Avenijom Gojka Šuška nije prilagodio brzinu kretanja vozila osobinama i stanju kolnika te je izgubio je nadzor nad vozilom i sletio s kolnika. U prometnoj nesreći nastala je materijalna šteta. Osumnjičeni muškarac je isključen iz prometa te je radi neposrednog sprječavanja nastavka činjenja prekršaja prevezen na liječnički pregled, nakon čega je zadržan u Kliničkoj bolnici Dubrava na daljnjem promatranju zbog visoke koncentracije alkohola u krvi. Protiv 70-godišnjaka je podnijet Optužni prijedlog Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu.
 
- u ponedjeljak, 20. studenoga 2023. godine u 2.45 sati je 21-godišnjakinja upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se Savskom cestom u smjeru juga. Provedenim nadzorom vozila i vozača kod Jarunske ceste utvrđeno je da upravlja vozilom pod utjecajem alkohola (1,05 g/kg). Osumnjičena 21-godišnjakinja je isključena iz prometa te joj je oduzeta vozačka dozvola na rok od 12 sati.
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno članku 199. stavku 1. i članku 282. stavku 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama testirano je ukupno sedam osoba - test negativan, a dvije osobe su odbile testiranje.
 
Od 61 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 13 vozača (21,3%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je 12 mladih vozača (19,7%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Prilikom provođenja akcije, šest osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i 16 osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Stranica