Rezultati akcije „Alkohol i droge“ i „Brzina“

Slika /PU_ZG/ilustracije/alkohol, formula za nesreću.jpg

Upravljao vozilo pod utjecajem od 2,25 g/kg alkohola u organizmu

FOTO: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 6. do 9. siječnja 2023. godine na području PU zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom, i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 640 prometnih prekršaja, od čega 48 prekršaja vozača s alkoholom,  zatim 182 prekršaja nepropisne brzine, 69 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 37 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, 7 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, dva pod zabranom, 13 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 282 ostalih prekršaja.
 
Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

U četvrtak, 6. siječnja oko 23 sata,  54-godišnjak upravljao je osobnim automobilom krapinskih registarskih oznaka, a kretao se Ulicom Platana u smjeru sjevera. Kontrolom vozila i vozača utvrđeno je kako upravlja vozilo pod utjecajem od 2,25 g/kg alkohola u organizmu. Vozač je smješten u prostorije Jedinice za zadržavanje i prepratu do otrježnjenja te će biti doveden na Općinski prekršajni sud u Zagrebu.
 
Sljedećeg dana, 7. siječnja oko 1.35 sati, 24-godišnjkanja upravljala je osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka krećući se Ulicom kralja D. Zvonimira u Velikoj Gorici. Nadzorom je utvrđeno da upravljala vozilom pod utjecajem od 1,45 g/kg alkohola u organizmu. Vozačici je privremeno oduzeta vozačka dozvola na rok od 12 sati i isključena je iz prometa te joj je uručen Prekršajni nalog.
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirane su ukupno tri osobe - test negativan, a dvije osobe su odbile testiranje.
 
Od 48 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 17 vozača (35,4%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je  šest mladih vozača (12,5%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
Prilikom provođenja akcije, 12 osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i 10 osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Stranica