Rezultati akcije „Alkohol i droge“ i „Brzina“

Slika /PU_ZG/ilustracije/motociklist VG.jpg

Evidentirano 735 prometnih prekršaja, od čega je 191 prekršaj nepropisne brzine

FOTO: Ilustracija
 
Tijekom vikenda, od  3. do 6. ožujka 2023. godine, na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 735 prometnih prekršaja, od čega 72 prekršaj vozač s alkoholom,  zatim 191 prekršaja nepropisne brzine, 107 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 55 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, šest prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, tri pod zabranom, 29 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 272 ostalih prekršaja.
 
Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
•          U subotu 4.ožujka oko 23.10 sati 37-godišnjak je upravljao osobnim automobilom Ulicom Slavka Kolara u Velikoj Gorici. Obavljenim nadzorom vozila i vozača, policijski službenici su utvrdili kako je 37-godišnji vozač upravljao vozilom pod utjecajem alkohola od 2,10 g/kg u organizmu.  Vozač je smješten u prostorije za zadržavanje do prestanka opojnog sredstva te je zbog počinjenog prekršaja protiv istoga podignut Optužni prijedlog.
 
•          Jučer, 5.ožujka 50-tak minuta nakon ponoći 28-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka kolnikom Trga grada Zagreba u Velikoj Gorici, da bi policijski službenici nadzorom vozila i vozačice utvrdili kako upravlja vozilom pod utjecajem alkohola od 0,75 g/kg u organizmu. Vozačica je isključena iz prometa , privremeno joj je oduzeta vozačka dozvola na rok od 12 sati te joj je uručen Obvezni prekršajni nalog zbog počinjenoj prekršaja u prometu na cesti.
 
 
Također izdvajamo još neke počinitelje prekršaja u cestovnom prometu počinjenih u dane vikenda :
 
•          U petak. 3. ožujka oko 15.10 sati 28-godišnjak je prije stjecanja prava na upravljanje to jest bez položenog vozačkog ispita, upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka kolnikom Ulici Ante Topić Mimare u smjeru zapada. Dolaskom u visinu kućnog broja 33, vozač je prouzročio prometnu nesreću s materijalnom štetom nakon čega je uhićen i prepraćen na nadležni sud gdje je kažnjen novčanom kaznom od 1.580 eura, dok mu je ujedno i izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od jednog mjeseca.
 
•          U subotu, 4. ožujka oko 16.15 sati 68-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka kolnikom Ulice Tomislava Krizmana u smjeru juga gdje je i zaustavljen od strane policijskih službenika. Po zaustavljanju je utvrđeno da vozač kod sebe nema vozačku dozvolu, da upravlja vozilom dok mu je vozačka dozvola ukinuta zbog prikupljenih negativnih bodova te da upravlja za vrijeme dok su mu na snazi zaštitne mjere zabrane upravljanja. Vozač je zatim uhićen i prepraćen na nadležni sud gdje mu je izrečena uvjetna zatvorska kazna u trajanju od 20 dana, novčana kazna od 30 eura i zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilima B kategorije u trajanju od tri mjeseca po ponovnom stjecanju prava na upravljanje.
 

Stranica