Rezultati akcije „Alkohol i droge“ i „Brzina“

Slika /PU_ZG/ilustracije/alkohol.jpg

Na području Policijske uprave zagrebačke evidentirano je ukupno 512 prekršaja, njih 160 zbog nepropisne brzine

FOTO: Ilustracija

Tijekom vikenda, od  24. do 27. ožujka 2023. godine, na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.  
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 512 prometnih prekršaja, od čega 39 prekršaja vozača s alkoholom,  zatim 160 prekršaja nepropisne brzine, 66 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 56 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, 5 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, dva pod zabranom, 8 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 156 ostalih prekršaja.
 
Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

Jučer, 26. ožujka dvadeset minuta iza ponoći u mjestu Graberje Ivanićko u Zagrebačkoj ulici, 58-godišnjak upravljao je osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, pod utjecajem od 2,33 g/kg alkohola u organizmu. Vozač je isključen iz prometa te mu je uz Naredbu o određivanju mjere opreza privremeno na rok od 12 sati oduzeta vozačka dozvola, uhićen je i smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva na rok od 12 sati. Nakon čega će protiv njega redovnim putem biti izdan Prekršajni nalog zbog počinjenog prekršaja.

U subotu oko 1.45 sati, 54-godišnjakinja upravljala je osobnim automobilom njemačkih nacionalnih oznaka, a kretala se kolnikom Heinzelove ulice u smjeru juga. Nadzorom vozila i vozača kod raskrižja sa Slavonskom avenijom te alkotestiranjem je utvrđena koncentracija od 0,62 g/kg alkohola u organizmu. Vozačica je isključena iz prometa.
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirano ukupno 5 osoba – test negativan.
 
Od 39 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 12 vozača (30,8%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je 4 mladih vozača (10,2%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
 
Prilikom provođenja akcije, šest osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola te je 11 osoba uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.
 

Stranica