Rezultati akcije "Alkohol i droge" te "Brzina"

Slika /PU_ZG/ilustracije/slika 9.jpg

Vozači kažnjeni zbog počinjenih prekršaja

FOTO: Ilustracija

Tijekom vikenda od 17. do 20. svibnja 2024. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 510 prometnih prekršaja, od čega 131 prekršaj nepropisne brzine, 70 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 45 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, zatim 27 prekršaja vozača s alkoholom, 14 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom, pet prekršaja vožnje pod zabranom i 218 ostalih prekršaja.
 
Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

U petak, 17. svibnja 2024. godine oko 22 sata u Slovenskoj ulici, 37-godišnjak je skrivio prometnu nesreću  na način da je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka a kretao se Slovenskom ulicom u smjeru juga. Dolaskom do kućnog broja 26 zbog neprilagođene brzine kretanja prednjim dijelom vozila naletio je na stražnji dio osobnog automobila zagrebačkih registarskih oznaka.
Obavljenim očevidom utvrđeno je da je upravljao vozilom u prometu pod utjecajem alkohola u organizmu (1.93 g/kg) te je isključen iz prometa, uhićen i smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva nakon čega je doveden na Općinski prekršajni sud u Zagrebu.

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno članku 199. stavku 1. i članku. 282. stavak. 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirane su ukupno tri osobe - test negativan.
 
Od 27 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 5 vozača (18.5%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, a evidentirana su dva mlada vozača (18.5%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
 
Prilikom provođenja akcije, tri osobe su smještene u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola dok su četiri osobe uhićene i privedene na Općinski prekršajni sud.

Stranica