Svijećnica u PU zagrebačkoj

Slika PU_ZG/slike/kapelanija/2012/2.2/1_m.jpg

 

Foto: PU zagrebačka

Na blagdan Prikazanja Gospodinova - Svijećnica, u kapeli  policijske kapelanije Majke Božje Kamenitih vrata u Petrinjskoj ulici u Zagrebu slavljena je sveta misa na kojoj su sudjelovali djelatnici Policijske uprave zagrebačke, vjernici kapelanije. Na misi je sudjelovao i bogoslov Vojnog ordinarijata u RH gosp. Josip Jenjić. Misu je služio policijski kapelan vlč. David Klarić.

Prema katoličkom običaju, na današnji dan se blagoslivljaju  svijeće koje se nose u procesiji prije svete mise. To je svečaniji oblik. Ili, bez procesije, s jednostavnim blagoslovom svijeća.

Na početku misnog slavlja vlč David podijelio je vjernicima svijeće, koje su upalili i uslijedio je ovaj jednostavniji obred blagoslova svijeća. Od svijeća,  koje se blagoslivlju na Svijećnicu, očekuje se zaštita i pomoć u mnogim nevoljama i potrebama, rekao je kapelan.

Vlč. David je prisutnima izložio, kako blagdan seže još u daleku prošlost, gdje je još po Mojsijevu zakonu četrdeset dana nakon Isusova rođenja, njegova ga majka, vjerna zakonu, prikazuje Bogu u jeruzalemskom hramu. Zajedno sa Šimunom i mi to dijete priznajemo i slavimo kao “svjetlost na prosvjetljenje naroda i slavu puka svoga izraelskoga”. Blagdan Prikazanja Gospodinova u hramu poticaj je i svakoj obitelji  da Bogu daju prednost s obzirom na njihovu djecu. Tada se iz takvog zdravog odnosa prema Bogu rađa i zdrav odgoj prema djeci koja neće postati ni tirani, ni gospodari, a niti će postati božanstva svojim roditeljima.

Kapelan je pozvao sve da budu svjetlo u okruženju u kojem žive, kako bi se po načinu njihova života vidjelo da su pravi kršćani. Svijeća nas podsjeća da je Krist  svjetlo svijeta, te da bismo i mi kršćani trebali biti za druge i svjetlo, i svijeće, naglasio je vlč. Klarić.

Na kraju mise policijski kapelan je po zagovoru sv. Blaža, biskupa i mučenika,  kojega Crkva slavi sutra, blagoslovio grla svih prisutnih.

 

 



Stranica