U vikend akcijama u prometu 14 vozača uhićeno i privedeno na sud

Slika /PU_ZG/ilustracije/1706105922910.jpg

Osam vozača smješteno je u posebne prostorije do prestanka djelovanja opojnog sredstva

FOTO: Ilustracija
 
Tijekom vikenda, od 6. do 9. rujna 2024., na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno-represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkoholadrogaprekoračenja dopuštene brzinenekorištenja sigurnosnog pojasanepropisne uporabe mobitelaupravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 570 prometnih prekršaja, od čega:
  • 112 prekršaja nepropisne brzine,
  • 110 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
  • 51 prekršaj vožnje pod utjecajem alkohola,
  • 40 prekršaja nepropisne uporabe mobitela u vožnji,
  • 14 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom
  • 4 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje i 
  • 239 ostalih prekršaja.

Najveća koncentracija alkohola kod vozača (2,38 g/kg u organizmu) zabilježena je kod 42-godišnjaka.

Naime, u subotu 7. rujna oko 20.20 u mjestu Habjanovac, 42-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka kolnikom Ante Starčevića vožnjom unatrag u smjeru sjevera. Kontrolom vozila i vozača kod kućnog broja 4 zaustavili su ga policijski službenici, a obavljenim alkotestiranjem utvrđena mu je koncentracija alkohola od 2,38 g/kg u organizmu.
 
Vozač je isključen iz prometa te smješten u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva te će protiv njega biti podnesen optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu.
 
Najveća koncentracija alkohola kod vozačica (1,72 g/kg u organizmu) zabilježena je kod 27-godišnjakinje.

U subotu 7. rujna oko 3.50 sati u mjestu Poljana na vrbovečkom području 27-godišnjakinja je upravljala je osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka kolnikom Zagrebačke ulice u smjeru istoka. Kontrolom vozila i vozačice kod kućnog broja 107 te obavljenim alkotestiranjem vozačice, policijski su službenici utvrdili da upravlja vozilom pod utjecajem alkohola od 1,72 g/kg u organizmu. Vozačica je isključena iz prometa i smještena u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva te će protiv nje biti podnesen optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu.
  
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirano je ukupno pet osoba - test negativan, dok je jedna osoba odbila testiranje.

Od 51 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 13 vozača (25,5 %) alkotestiranjem je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg dok je evidentirano 6 mladih vozača (11,8 %) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Prilikom provođenja akcije osam je osoba smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola dok je 14 osoba uhićeno i privedeno na nadležni prekršajni sud.
 

Stranica