Vozači oprez – izgubljen još jedan mladi život

Slika /PU_ZG/ilustracije/Prometna policija - kontrola.jpg

Brzina je vodeći uzrok najtežih prometnih nesreća i smrtnog stradavanja, odnosno prvi od „četiri glavne ubojice u prometu“ uz vožnju pod utjecajem alkohola, nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje.  

Povodom prometne nesreće koja se dogodila 23. svibnja 2019. godine, u kojoj je dijete smrtno stradalo na obilježenom pješačkom prijelazu na Karlovačkoj cesti prilikom naleta osobnog automobila, ponovno apeliramo na sve vozače koji sudjeluju u prometu na cesti da svojom vožnjom i postupcima utječu kako na svoj život, tako i na život  drugih sudionika u prometu.
 
Sve sudionike u prometu savjetujemo da se pridržavaju prometnih propisa, a posebice vozače:
 
- vozač je dužan pješačkom prijelazu približavati se sigurnosnom brzinom tako da ne ugrožava pješake, odnosno tako da može zaustaviti vozilo da bi propustio pješake koji su već stupili na pješački prijelaz. Ako su pješaci djeca, vozač je dužan zaustaviti vozilo  i propustiti ih i kad tek stupaju na pješački prijelaz.
 
- brzinu kretanja vozila potrebno je prilagoditi stanju i uvjetima na cesti, a naročito biti oprezan kod pojave prve kiše nakon dužeg suhog razdoblja (cesta postaje skliska i produžava se zaustavni put)
 
- poštuju ograničenja brzine kretanja (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),
 
- ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
 
- prilikom vožnje u kolonama drže dovoljan razmak između vozila,
 
- ne koriste mobitel tijekom vožnje,
 
- koriste sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu,
 
- pobrinu se za adekvatan smještaj djece u vozilu,
 
- bez obzira na žurbu, ne ulaze u rizična pretjecanja,
 
- u slučaju umora, bez obzira na blizinu odredišta, potrebno je pravovremeno se zaustaviti, osvježiti i odmoriti,
 
- pješačkim prijelazima se približavaju smanjenom brzinom i povećanim oprezom,
 
Savjeti pješacima i biciklistima:
 
- ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti, budite označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, odnosno koristite svjetliju odjeću,
 
- biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.
 
 
Isto tako, Policijska uprava zagrebačka će kroz naredni vikend provesti akciju pojačanog nadzora vozila i vozača kojom prilikom će preventivnim ali i represivnim angažmanom utjecati na ponašanje sudionika u prometu i smanjenje činjenja prekršaja, naročito onih najtežih koji su nerijetko uzročnik prometnih nesreća.

FOTO: Ilustracija
 

Stranica