Vozaču izmjerena koncentracija alkohola od 4,72 g/kg

Slika PU_ZG/slike/MUP/alkotest02.jpg

Od 2. do 4. prosinca 2011. godine u noćnim i ranim jutarnjim satima na području Policijske uprave zagrebačke provedene su akcije pojačanog nadzora alkoholiziranosti sudionika u prometu, dopuštenih brzina kretanja vozila i nadzora zlouporabe droga.

 

Foto: Ilustracija

Od 2. do 4. prosinca 2011. godine u noćnim i ranim jutarnjim satima na području Policijske uprave zagrebačke provedene su akcije pojačanog nadzora alkoholiziranosti sudionika u prometu, dopuštenih brzina kretanja vozila i nadzora zlouporabe droga.

U dane provođenja akcija utvrđena su ukupno 962 prometna prekršaja, od čega je 154 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja. Na mjestu prekršaja, kao mjera opreza oduzeto je 139 vozačkih dozvola, a iz prometa su isključena 164 vozača.

Kod 33 vozača (21,4 %) alkotestiranjem je, utvrđena koncentracija alkohola u organizmu bila veća od 1,5 g/kg ili su odbili alkotestiranje, a najviše kod vozača:

  • 3. prosinca u 11,01 sati u na području II. postaje prometne policije, 54-godišnji vozač osobnog automobila VW golf 1.9 riječkih registracijskih oznaka upravljao je kolnikom AC A1 u smjeru Karlovca, za vrijeme dok je u organizmu imao nedopuštenu koncentraciju alkohola (4,72 g/kg), što je utvrđeno alkometrom marke “Drager 7410+”. Vozač je vozilom HMP prevežen u KB Zagreb na medicinsku obradu.

 

  •  3. prosinca u 4,25 sati u Zagrebu, na Zagrebačkoj aveniji kod B.P. “Ina” Špansko, u nadzoru prometa pri akciji alkoholiziranosti sudionika u prometu zatečena je 30-godišnja vozačica koja je upravljala osobnim automobilom opel astra zagrebačkih registracijskih oznaka. Vozačica je alkotestirana te joj je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu od 1,51 g/kg. nakon čega je isključena iz prometa i smještena u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

 

Inače, za vrijeme akcije od navedenog broja evidentirano 16 žena vozačica (10,4 %) koje su upravljale vozilom pod utjecajem alkohola.

Prilikom provođenja akcije, 34 osobe su zadržane ili smještene u posebne prostorije do prestanka djelovanja opojnog sredstva, a 19 je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud.

Tijekom provedbe akcije Nadzora zlouporabe droga testirano je 12 osoba. Kod jednog vozača osobnog automobila uređajem za preliminarno testiranje utvrđena je prisutnost droga u organizmu te je odveden na vađenje krvi i urina radi analize, nakon čega je isključen iz prometa.

PODACI O ŽIVOTNOJ DOBI VOZAČA KOJI SU POČINILI PREKRŠAJ VOŽNJE POD UTJECAJEM ALKOHOLA 

do 18  
18 do 24 39
25 do 30 47
31 do 40 39
41 do 50 15
više od 50 14
UKUPNO 154

 

PREGLED PODUZETIH MJERA PO POLICIJSKIM POSTAJAMA

 

 

Osim navedenih 298 prekršaja prekoračenja brzine kretanja, uređajem «multanova 6 f» snimljeno je još 10 foto filma sa 240 fotografija vozila u prekršaju koje će biti naknadno procesuirane po razvijanju fotografija.

U vremenu od 2. do 3. i 3. do 4. prosinca u vremenu od 22 do 1 sati, na Heinzelovoj ulici te prilaznim pravcima ugostiteljskim objektima na ŠRC Jarun, policijski službenici Odjela prevencije PUZ-a te policijski službenici I. i II. postaje prometne policije proveli su preventivnu akciju '' Vozim - ne pijem ''.



Stranica