Prevencija

Aktualno

Nacionalna kampanja „WEB Heroj“

Tijekom siječnja i veljače 2024. godine, policijski službenici Službe prevencije PU zagrebačke intenzivirali su aktivnosti u sklopu Nacionalne kampanje „WEB Heroj“, kojom se građane želi upozoriti na mnogobrojne opasnosti od prijevara na internetu te ih uputiti kako se od istih zaštititi.

Tako su na svim važnijim objektima PU zagrebačke, uključujući i sve policijske postaje postavljeni plakati „WEB Heroj“. Svim policijskim postajama dostavljeno je 2.500 promotivnih letaka, koje građani mogu preuzeti u postajama ali i u neposrednom kontaktu s preventivcima tijekom edukacije.

Policijski službenici Službe prevencije su u navedenom razdoblju u sklopu redovnih školskih preventivnih programa, predstavili i kampanju „WEB Heroj“ kroz sveukupno 12 predavanja za 241 sudionika.

Nacionalna kampanja „WEB Heroj“ predstavljena je i medijskim gostovanjem policijskog službenika Službe prevencije u edukativnoj emisiji „Dobro je znati“ Mreže TV.

 

Preventivci na manifestaciji Dani Travnog

U petak 20. travnja preventivci Službe prevencije i kontakt- policajci VI. policijske postaje Zagreb sudjelovali su na manifestaciji Dani Travnog, na kojoj je sudjelovalo stotinjak djece iz OŠ Gustava Krkleca i Dječjeg vrtića Travno.

Na manifestaciji je organizirano natjecanje u sigurnoj vožnji bicikla dok su se policijski službenici kroz interaktivnu radionicu pod nazivom „Policajac - prijatelj pomagač“ družili sa najmlađima.

Djeci su na manifestaciji policijski službenici davali korisne savjete, letke i promotivnu materijal na temu sigurne vožnje biciklom.

Navedene aktivnosti su ujedno najava pojačanih preventivnih aktivnosti u mjesecu svibnju, koji je posvećen vožnji biciklima u gradu Zagrebu, a koji ima za cilj poticati akcije i događaje koji promiču vožnju biciklima, a posebno da ta vožnja bude i sigurna.

 


Sportske igre mladih: „ Zajedno više možemo - u akciji s policijom“

U petak 13. travnja od 11 do 14 sati u Velikoj Gorici, na Trgu dr. Franje Tuđmana, predstavljena nova sezona Sportskih igara mladih 2018. te održana manifestacija Turneja mladosti.

Zajedničkim paljenjem plamena koji su zapaliti Dino Bošnjak prvak Hrvatske u atletici u srednjim i dugim prugama, zamjenici gradonačelnika i Tihana Butorac iz Plazma Sportskih igara mladih svečano je otvorena Turneja u Velikoj Gorici.

U sportskom dijelu programa sudjelovao je 300-tinjak djece iz osnovnih škola s područja Velike Gorice i okolice koja su se natjecala u turnirima u graničaru i utrci na 60 metara, a pobjednici su se plasirali na državnu zavšnicu Plazma Sportskih igara mladih koja će se održati krajem lipnja u Savudriji.

Kroz interaktivnu radionicu PU zagrebačke „Policajac - prijatelj pomagač“ djeca u se družila s policijskim službenicima, uz dijeljenje korisnih savjeta te publikacija i letaka na temu prevencije govora mržnje, huliganizma i nasilja te na temu prevencije ovisnosti (droga, alkohol, kocka).

Na manifestaciji su djeci promicani pozitivni životni stilovi i stavovi.

 

Edukacija osoba treće životne dobi o važnosti samozaštitnog ponašanja

Policija u zajednici - plakat 

Služba prevencije Policijske uprave zagrebačke kroz svoj rad provodi niz preventivnih aktivnosti, među kojima ipreventivni projekt pod nazivom Zlatna dob - sigurna dob namijenjen osobama treće životne dobi.

Cilj provođenja ovog preventivnog projekta je povećanje sigurnosti osoba treće životne dobi i ujedno unaprjeđenje kvalitete života navedene skupine građana koji predstavljaju specifičnu, osjetljivu i ranjivu društvenu skupinu, potencijalno ugroženu raznim oblicima kaznenih djela, poglavito imovinskog karaktera (preko 20% slučajeva žrtava imovinskog kriminaliteta su osobe treće životne dobi).

Kroz suradnju sa Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba, organiziraju se edukativna predavanja i tribine na temu samozaštitnog ponašanja u domovima za starije i nemoćne osobe, klubovima umirovljenika, centrima za kulturu i raznim udrugama umirovljenika.

U tu svrhu dana 12.travnja u prostorijama Knjižnice Augusta Cesarca u Zagrebu, Šubićeva 40/II, u okviru projekta 65+ koje provode Knjižnice grada Zagreba, gostovao je policijski službenik Službe prevencije Zdravko Koluder koji je na temu prijevara na kućnom pragu i drugih kaznenih djela koja se čine na štetu osoba treće životne dobi, održavao predavanje na temu samozaštite i kriminalističke prevencije za tu dobnu skupinu.

 

 


Svečano otvoren Informativni centar za prevenciju Policijske uprave zagrebačke

U utorak, 28. veljače 2017., u 11 sati svečano je otvoren novi Informativni centar za prevenciju (ICP) Policijske uprave zagrebačke u Martićevoj ulici broj 10.
Prostor novog ICP-a Zagreb dobiven je na korištenje od Ministarstva državne imovine tijekom 2014.godine.
Tijekom otvaranja novih prostorija ICP-a obavljena je i primopredaja opreme Policijskoj upravi zagrebačkoj od Ravnateljstva pokrajinskih interventnih policija SR Njemačke, koju je u ime njemačke policije predao Marco Weiser, časnik za vezu Savezne policije iz Veleposlanstva SR Njemačke u Zagrebu, dok je opremu u ime Policijske uprave zagrebačke preuzeo Željko Prša, ovlašten za obavljanje poslova načelnika Policijske uprave.
Policijski časnik za vezu Marco Weiser naglasio je da se partnerska suradnja između njemačke i hrvatske policije nastavila i nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju i da je današnje otvorenje ovog centra za prevenciju u PU zagrebačkoj uspješan nastavak suradnje.
Ovlašten za obavljanje poslova načelnika Policijske uprave Željko Prša naglasio je „da policija ne treba biti samo represivna sila i aparat, već da se više treba okrenuti prevenciji. Nakon usvajanja prevencije kao novog modela rada u policijskom postupanju, danas možemo biti zadovoljni ustrojenim službama i odjelima prevencije u policijskim upravama. Vjerujem da ćemo s ovakvim prostorom u centru grada, u provođenju svih projekata i programa prevencije, biti uspješniji“.
Ističemo da je Grad Zagreb u okviru Programa „Prevencija nasilja i senzibilizacija građana za suradnju s policijom“ za nabavu tehničke opreme izdvojio oko 25.000 kuna, dok je Ravnateljstvo pokrajinskih interventnih policija SR Njemačke putem Veleposlanstva SR Njemačke u Zagrebu doniralo suvremenu audio-video, informatičku, multimedijalnu i drugu promotivnu opremu u iznosu preko 250.000 kuna.
Prvenstveno, svrha je Informativnog centra za prevenciju da u suradnji s lokalnom zajednicom, organizacijama civilnog društva, Hrvatskim cehom zaštitara te drugim zainteresiranim udruženjima, organizacijama i institucijama pruži građanima potrebne informacije i senzibilizira ih na samozaštitno ponašanje uz promicanje preventivne uloge policije.
S tim u vezi, u sklopu ICP-a nalazi se i tzv. sigurnosni salon opremljen tehničkim sigurnosnim uređajima i različitom sigurnosnom opremom dok je sam prostor zaštićen alarmnim sustavom, što je doprinos Hrvatskog ceha zaštitara.
Na svečanom otvorenju prisustvovali su i predstavnici Veleposlanstva SR Njemačke u Zagrebu, predstavnik Grada Zagreba, odnosno članova Vijeća za prevenciju Grada Zagreba i predstavnici Vijeća za prevenciju Zagrebačke županije, delegacija policije Njemačke Savezne pokrajine Baden-Württemberg, članovi Radne skupine zadužene za praćenje provedbe Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, predstavnika Hrvatskog ceha zaštitara kao i drugi partneri.

 

 


Na području PP Zaprešić održana preventivno - edukativna predavanja

Na području Policijske postaje Zaprešić, Lovački dom Vrbina, u razdoblju od 18. - 30. srpnja 2016. godine organiziran je kamp djece i mladih članova obitelji Udruge veterana specijalne policije MUP-a RH te djece poginulih hrvatskih branitelja.

U ostvarenoj suradnji Policijske uprave zagrebačke i Udruge veterana specijalne policije kao organizatora kampa, policijski službenik Službe prevencije i kontakt-policajac PP Zaprešić, ujedno i pripadnik policijske biciklističke ophodnje, u dva su navrata, 21. i 28. srpnja, održali preventivno- edukativna predavanja polaznicima kampa, na temu prevencije ovisnosti o alkoholu i opojnim drogama, kao i odgovornog i sigurnog ponašanja u prometu.

 

 

 


Preventivni projekt „Živim život bez nasilja“ održan u Dugom Selu

Jučer, 29. siječnja u Gradskoj vijećnici Grada Dugog Sela održana je konferencija za medije na temu nacionalnog preventivnog projekta Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koji se provodi u suradnji s organizacijama civilnog društva pod nazivom „Živim život bez nasilja“ te je održan niz aktivnosti kojima se promoviraju vrijednosti ovog projekta. Sami projekt na području Republike Hrvatske provodi se već petu godinu za redom, a usmjeren je na sprječavanje različitih oblika nasilja među mladima i nasilja u obitelji, uz izgradnju kulture nenasilja i tolerancije.

U sklopu prve komponente projekta u Osnovnoj školi Josipa Zorića, učenicima 7. razreda održano je predavanje policijskih službenika Službe prevencije Policijske uprave zagrebačke, g. Marijana Podruga, g. Zdravka Valente i predstavnika nevladine organizacije „Status M“ g. Mislava Mihaela Mandira, te su kroz interaktivnu radionicu predstavili temu nenasilja i tolerancije u cilju senzibiliziranja mladih o temi nasilja među mladima.

Na konferenciji za medije u prostorijama Gradske vijećnice Grada Dugog Sela, voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije gđa. Sandra Veber i predstavnica Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta gđa. Vera Šutalo, predstavile su aktivnosti i ciljeve provođenja ovog preventivnog projekta te istaknule da je naš posao sigurnost učenika, a cilj podizanje kulture nenasilja, dok je voditelj Službe prevencije Policijske uprave zagrebačke g. Velimir Tišma je predstavio stanje kriminaliteta na području Uprave.

Obzirom da se ove aktivnosti ujedno provode u suradnji i s organizacijama civilnog društva, ponajprije lokalnom upravom i samoupravom, te da oni ujedno imaju veliki doprinos u sprječavanju nasilja i izgradnji kulture nenasilja, svoju podršku ovom projektu na konferenciji za medije, a kasnije i na predstavi, iskazali su i gradonačelnik Grada Dugog Sela g. Stipe Velić i gđa. Andreja Jug Gregurić, koordinatorica za županijske preventivne programe, poznati glumac, umjetnik i komičar, a ujedno i voditelj u projektu g. Zlatan Zuhrić Zuhra te Međunarodno policijsko udruženje IPA Sekcija Hrvatska, predstavnik g. Darko Minković.

U sklopu druge komponente projekta u KUD-u Preporod u Dugom Selu izvedena je predstava „Nasilje, za nasilje nema opravdanja“, u režiji Zijaha Sokolovića u kojoj su glumci Ivana Krizmanić i Marko Makovičić predstavili različite situacije nasilja u svakodnevnom životu. Kroz neposrednu komunikaciju s glumcima, učenici su upoznati s posljedicama nasilja, kao jednog od društvenih problema današnjice te su na taj način usmjereni na izgradnju kulture nenasilja, tolerancije i nediskriminacije. U ovom dijelu programa sudjelovali su i glazbeni sastav Apokalipso te pijanist Matija Dedić. Za učenike i goste na konferenciji za medije tiskano je i podijeljeno 600 informativno-edukativnih brošura pod nazivom „Nasilje i mladi“.

 

 

 


„Zdrav za 5“ održana završna manifestacija

Danas u vremenu od 11 do 14 sati u Zagrebu, na jezeru Bundek održala se završna manifestacija preventivnog projekta „Zdrav za 5“, pod sintagmom „Čist okoliš, zdrava budućnost“ promovirajući ujedno ciljeve cjelokupnog projekta  s naglaskom na prevenciju ovisnosti, zlouporabe alkohola, droga i igara na sreću, ali i prevenciju kaznenih dijela protiv okoliša.

Manifestaciju je kao i prošle godine organizirala Policijska uprava zagrebačka sa partnerima Ministarstvom znanosti obrazovanja i sporta, Gradskim uredom za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj uz potporu Grada Zagreba, Zagrebačkog holdinga d.o.o., Službe prevencije Ravnateljstva policije, Ministarstva zdravlja i Ministarstva zaštita okoliša i prirode.

Svrha preventivnog projekta je podizanje razine informiranosti i  javnozdravstvene svijesti kod djece osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, prevencija ovisnosti i zlouporabe droga, alkohola i igara na sreću te očuvanje i zaštitu okoliša.

Na sajmu je sudjelovalo oko 250 djece iz osnovnih škola Grada Zagreba, kojima su se predstavili razni uredi, sportski klubovi, kulturno-umjetnička društava, udruge, a prezentiran im je i rad policije.

 


Predstavljeni rezultati Evaluacije programa prevencije zlouporabe opojnih droga na području Zagrebačke županije

Dana 26. svibnja 2014. godine u prostorijama Zagrebačke županije zamjenik župana Zagrebačke županije gosp. Rudolf Vujević, voditelj Službe prevencije Policijske uprave zagrebačke gosp. Velimir Tišma, dr. sc.Ana Butković i dr. sc. Tena Vukasović  s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu predstavili su rezultate Evaluacije programa prevencije zlouporabe opojnih droga na području Zagrebačke županije koje provodi Policijska uprava zagrebačka u suradnji sa Zagrebačkom županijom pod nazivom „Zajedno više možemo“.

Navedeni preventivni program provodi se od 2006. godine, u osnovnim školama Zagrebačke županije a obuhvaća potprograme „Prevencija i alternativa“, „Sajam mogućnosti, „Mogu ako hoću 1“ i  „Mogu ako hoću 2“.

Istraživanje koje je započelo 2012. godine, s ciljem da seprovede evaluacija programa prevencije zlouporabe opojnih droga na području Zagrebačke županije ispitivanjem učenika šestih razreda osnovne škole, njihovih roditelja i nastavnog osoblja. U istraživanju su sudjelovali učenici šestih razreda osnovnih škola koji sudjeluju  u potprogramu „Prevencija i alternativa“ (PiA), njih 2935, roditelji koji sudjeluju u potprogramu „Mogu, ako hoću 2“ (MAH 2), njih 1945, te 245 predstavnika nastavnog osoblja.

Ovim istraživanjem obuhvaćeno je  nekoliko važnih tema vezanih uz preventivne programe  koje provodi policija:

  • koliko su roditelji, učenici i nastavno osoblje škola na području Zagrebačke županije zadovoljni radom policije,
  • koliko su upoznati s programima koje provodi policija,
  • što smatraju glavnim problemima mladih danas u Hrvatskoj,
  • te kolika je učinkovitost i zadovoljstvo roditelja i učenika provođenjem programa prevencije zlouporabe droga.

Rezultati pokazuju da su roditelji, učenici i nastavno osoblje škola na području Zagrebačke županije zadovoljni radom policije jer u svim uzorcima njih približno 75% izjavljuje da su uglavnom ili u potpunosti zadovoljni radom policije i da imaju povjerenja u policiju. Iako je dio roditelja i učenika upoznat s programima koje provodi policija, taj postotak je uglavnom ispod 50% i ukazuje na potrebu za dodatnim informiranjem roditelja i djece o programima koje provodi policija.

Rezultati ukazuju da je škola važan izvor informacija za roditelje, a da su obitelj, policija i škola važni izvori informacija za učenike što naglašava važnost dobre suradnje roditelja, škole i policije.

 

 


Održan „Sajam mogućnosti“ u Sv. Nedjelji

 
Danas, 23. svibnja od 10 do 13 sati u mjestu Brezje, Svetonedjeljska b.b. održan je "Sajam mogućnosti" u sklopu preventivnog programa pod nazivom "Zajedno više možemo", čija je osnovna svrha prevencija zlouporabe opojnih droga i ostalih sredstava ovisnosti, vandalizma, vršnjačkog nasilja i drugih oblika rizičnog ponašanja, te razvijanje povjerenja između djece i policije.
 
Sajam tradicionalno organizira Policijska uprava zagrebačka, Policijska postaja Samobor u suradnji s gradom Svetom Nedjeljom.
 
Cilj organiziranja navedenih aktivnosti je predstavljanje sportskih klubova, kulturno-umjetničkih društava i drugih udruga, koji na taj način nude svoje sadržaje, s ciljem uključivanja što većeg broja djece u izvannastavne aktivnosti.
 
Na sajmu je sudjelovalo 300-ak djece iz osnovnih škola Svete Nedjelje, Strmca, Rakitja, Kerestinca i Rakovog potoka.

 


Susret generacija u parku Ribnjak

Danas. 22. svibnja u vremenu od 10 do 12 sati u zagrebačkom parku Ribnjak održana je tradicionalna,  šesta po redu,  manifestacija Susret generacija u organizaciji Doma za starije i nemoćne osobe „Medveščak“, a u okviru Projekta gerontološki centar Medveščak.
 
I ove godine u navedenu manifestaciju aktivno su se uključili policijski službenici Policijske postaje Medveščak, I. postaje prometne policije Zagreb i Službe prevencije Policijske uprave zagrebačke.
 
Policijski su službenici na svom štandu, kroz promociju i dijeljenje tematskih preventivnih letaka i brošura, građanima svih generacija ukazivali na samozaštitno ponašanje. 
 
Cilj susreta je jačanje međugeneracijske solidarnosti kroz radionice i kulturno zabavne aktivnosti, u kojima sudjeluju građani svih generacija, od najmlađih do najstarijih.
 
 

 


„Živim život bez nasilja“ - Samobor

Preventivci Službe prevencije Policijske uprave zagrebačke u ponedjeljak 19. svibnja,  zajedno s Udrugom „Status M“, u sklopu preventivnog projekta pod nazivom „Živim život bez nasilja“, s učenicima sedmih razreda osnovne škole „Samobor“, održali su preventivne aktivnosti.

Danas, 20. svibnja, u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta održana je konferencija za medije povodom preventivnog projekta  “Živim život bez nasilja “.
 
Na konferenciji uz zamjenicu gradonačelnika gđu. Sanju Horvat Iveković,  pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu gosp. Vjerana Štublina, v.d. ravnateljicu osnovne škole „Samobor“, gđu. Marijetu Ranogajec Kukulj,  načelnika sektora policije PU zagrebačke gosp. Davora Posilovića prisustvovala je policijska službenica Službe prevencije, gđa. Marija Goatti Matijević, koja je upoznala predstavnike medija sa sadržajem programa, a dok su predstavnici lokalne zajednice zaključili kako preventivni programi trebaju imati prednost kako bi se mladi pripremili za sve izazove koji ih očekuju u životu.
 
Oko 200-ak učenika osnovnih škola „Samobor“  i  „Milana Langa“,  pogledalo je kazališnu predstavu „Nasilje, za nasilje nema opravdanja“, u režiji Zijaha Sokolovića, a u izvedbi glumaca Marka i Dunje.
Učenici su ovim projektom upoznati s problemom nasilja s policijskog aspekta, njegovoj učestalosti, pojavnim oblicima i zakonskom zaštitom odnosno zakonskim posljedicama za počinitelje. Predstavnik udruge „Status M“ s učenicima je održao i radionicu pod nazivom „Budi muško mijenjaj pravila“ na temu nenasilja i tolerancije kako bi se učenici senzibilizirali na problem nasilja među mladima.
 

 


Edukacija stručnih suradnika osnovnih i srednjih škola Grada Zagreba u sklopu Projekta „Zdrav za 5“

Dana 05, 06. i 07. svibnja 2014. godine, u Zagrebu, u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Agencije za odgoj i obrazovanje u sklopu provedbe komponente III. preventivnog projekta „Zdrav za 5“ održane su pripremne radionice namijenjene stručnim suradnicima u nastavi.

Cilj radionica je priprema stručnih suradnika u osnovnim i srednjim školama za neposredan rad sa učenicima VIII., I. i II. razreda srednjih škola, u području prevencije ovisnosti o alkoholu, drogama i igrama na sreću. Na navedenim radionicama prisustvovala je više od 150-ak stručnih suradnika iz osnovnih i srednjih škola, kao i voditelji preventivnih školskih programa.

U pripremi stručnih suradnika i upoznavanju s ciljevima i svrhom Projekta Zdrav za 5, sudjelovali su stručnjaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, policijska službenica Službe prevencije Ravnateljstva policije i policijski službenici Službe prevencije PU zagrebačke te predstavnica Vladinog ureda za sprečavanje opojnih droga.

 


„Živim život bez nasilja“ - Zagreb

Preventivci Službe prevencije Policijske uprave zagrebačke u ponedjeljak 5. svibnja,  zajedno sa Udrugom „Status M“, u sklopu preventivnog projekta pod nazivom „Živim život bez nasilja“, sa učenicima sedmih razreda osnovne škole „Petra Zrinskog“, održali su preventivne aktivnosti.

Učenici su ovim projektom upoznati s problemom nasilja s policijskog aspekta, njegovoj učestalosti, pojavnim oblicima i zakonskom zaštitom odnosno zakonskim posljedicama za počinitelje. Predstavnik udruge „Status M“ sa učenicima je održao i radionicu pod nazivom „Budi muško mijenjaj pravila“ na temu nenasilja i tolerancije.

Dana 7. svibnja,  130-ak učenika osnovnih škola „Petra Zrinskog“ i  „Pavleka Miškine“, pogledalo je kazališnu predstavu „Nasilje, za nasilje nema opravdanja“, u režiji Zijaha Sokolovića, a u izvedbi glumaca Marka i Ivane.

Učenici su realizacijom ovoga projekta senzibilizirani na problem nasilja među mladima te su im ponuđeni modeli kako se treba odnositi prema nasilju i diskriminaciji.

 

 


Hrvatska pošta i policija zajedno u prevenciji razbojništva

 Pogledajte letak - Prevencija razbojništva-osobni opis počinitelja

Pogledajte letak - Savjeti za djelatnike

Danas 10. lipnja 2013. policijski službenici Službe prevencije, Policijske uprave zagrebačke uz podršku  Službe prevencije i Službe općeg kriminaliteta Ravnateljstva policije, u suradnji sa Hrvatskom poštom, započeli su s provedbom preventivnog projekta „Stop razbojništvima“.
 
Projekt ima za cilj senzibilizaciju djelatnika Hrvatskih pošta o mjerama samozaštitnog ponašanja kako bi se prevenirala razbojništva u ovim novčarskim ustanovama, kao i druga srodna kaznena djela imovinskog kriminaliteta.
 
Projekt se sastoji od više komponenti koje uključuju sustavnu edukaciju zaposlenika Hrvatskih pošta, provedbu interaktivnog treninga za trenere-djelatnike koji se bave područjem sigurnosti, izradu i distribuciju letka te objavu preventivnih sadržaja u časopisu djelatnika Hrvatskih pošta pod nazivom „Vaša pošta“. 

 


Na Paunovcu

Centar za rehabilitaciju Zagreb je krajem svibnja sa svojim korisnicima i partnerima proveo orijentacijsko trčanje u parku Tuškanac gdje je nazočilo 50-tak sudionika. Tom su prilikom korisnici centra imali priliku upoznati kontakt policajku Moniku koja im se predstavila kao „prijatelj pomagač“
 

 

 

 

 


Zlatna dob - sigurna dob
 
Na poziv Matice umirovljenika Susedgrad, Podružnica Matija Gubec, u prostorijama Mjesne samouprave „Matija Gubec“ u Zagrebu, Lermanova 51, održano je predavanje na temu prevencije drskih krađa, prijevare na kućnom pragu i ulici te drugih kaznenih djela koja se čine na štetu osoba treće životne dobi, a u okviru preventivnog programa Zlatna dob- sigurna dob. Navedeni program namijenjen prvenstveno osobama treće životne dobi, kojima se kroz predavanja i savjetovanja ukazuje na samozaštitno ponašanje koje uvjetuje prevenciji ovih vrsta kažnjivih radnji.