Grad Zagreb ostvario povijesni rezultat

Slika /PU_ZG/ilustracije/PUZ-logo.jpg

Sigurni turisti u sigurnoj turističkoj destinaciji

FOTO: Ilustracija
 
Prema istraživanju javno dostupne i valorizirane istraživačke kuće Mabrian (Travel Intelligence Platform) u kontekstu ocjene stupnja zadovoljstva posjetitelja u zemljama i gradovima Europe i Svijeta, u svojoj najnovijoj studiji procjene najboljih europskih gradova na temelju ocjenjivanih vrijednosti (između ostalog i percepcije  sigurnosti), Grad Zagreb ne samo da je visoko ocijenjen nego dapače, zauzevši prvo mjesto trenutni je „pobjednik“.
 
Ova analiza dio je Mabrian područja istraživanja kojim se mjerila razina zadovoljstva odnosno percepcija koju posjetitelji imaju o raznim destinacijama. U području istraživanja uz klimu, smještaj, cijene, dostupnost ili općenito, sveukupnu ponudu turističkog proizvoda, izdvojeno je bilo i područje sigurnosti (osjećaj sigurnosti u ravnoteži s ostalim ocjenjivanim parametrima).
 
Zagreb je tako, između drugih turističkih, pa i kulturno – povijesno inače istaknutih turističkih gradova, na prvom mjestu; ispred Atene i Rima, pa i Beča ili  Madrida, Pariza, Londona, itd.
 
Naravno, Policijsku upravu zagrebačku, a između ostalog i Turističku zajednicu Grada Zagreba, ovaj podatak veseli, jer isto je potvrda kvalitete zajedničkog stvaranja osjećaja, ali i izgradnja stvarnog stanja sigurnosti.
 
U tom kontekstu, tijekom ljetnih mjeseci 2022. godine u sklopu projekta MUP-a RH  - "Sigurna turistička destinacija", u radu Policijske uprave zagrebačke sudjeluju i policijski službenici iz Republike Koreje i Narodne republike Kine, koji u zajedničkim policijskih ophodnjama s policijskim službenicima Policijske uprave zagrebačke pomažu u uspostavi što bolje komunikacije s turistima njihovih zemalja, a koji imaju  zapažen udio među gostima Zagreba i RH.
 
Uostalom, Policijska uprava zagrebačka pozitivne brojčane pokazatelje postignute mjerama i radnjama policije stavlja u kontekst dobivenog povjerenja i podrške građana u svakodnevnom životu. Inače, za spomenuti je kako se bilježe najbolji statističko-analitički podaci u posljednjih 20 godina (primjerice, 2011. godini bilježilo se oko 22.000 kaznenih djela, a prošle 2021. godine, dakle 10 godina kasnije, – oko 13.500 kaznenih djela ili skoro 8.000 djela manje, itd).
 
Uz pad ukupnog kriminaliteta, bolja je učinkovitost policije u otkrivanju kaznenih djela i počinitelja, uz bolju ukupnu razriješenost kaznenih djela.
 
Svjesni smo kako stvaranje osjećaja sigurnosti (kojeg prate uspješni statističko analitički pokazatelji) zahtjeva suradnju i sudjelovanje svih, a ne samo policije i/ili mjerodavnih službi. Svaki građanin Grada Zagreba, prepoznajući sigurnosne rizike koje Policijska uprava zagrebačka ističe u svom preventivnom djelovanju, „pozvan“ je na aktivno sudjelovanje u stvaranju osjećaja i stanja sigurnosti kroz građansku odgovornost u svakodnevnom životu.

Stranica