Građani od 24. srpnja mogu predati zahtjeve za izradu osobne iskaznice u bilo kojoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji u kojoj se obavljaju upravni poslovi

Slika /PU_ZG/ilustracije/960x540-vazna-obavijest-web (1).jpg

Informirajte se- izdradite osobnu iskaznicu gdje i kako vam odgovara  

FOTO: Ilustracija

Način rada koji je prilagođen potrebama građana, prepoznat je upravo od njih. Ovakve pohvale nas motiviraju.
 

Pogledajte konkretne lokacije za izradu osobnih iskaznica za Policijsku upravu zagrebačku

U Policijskoj upravi zagrebačkoj zahtjevi za izdavanje osobne iskaznice mogu se podnijeti na adresama:
 
 • Ulica grada Vukovara 70 zahtjevi se mogu podnijeti u redovnom, ubrzanom i žurnom postupku,
 •  Heinzelova 98-  samo redovan postupak
 •  II. policijska Postaja Črnomerec-  samo redovan postupak
 •  VI. policijska postaja Novi Zagreb-  samo redovan postupak


Ujedno se u PU zagrebačkoj zahtjevi za izdavanje osobne iskaznice  u redovnom, ubrzanom ili žurnom postupku, mogu podnijeti u sljedećim policijskim postajama na području Zagrebačke županije i grada Zagreba:
 
 • IX. PP Sesvete
 • PP Zaprešić
 • PP Velika Gorica
 • PP Samobor
 • PP Dugo Selo
 • PP Vrbovec
 • PP Ivanić Grad
 • PP Sveti Ivan Zelina
 • PP Jastrebarsko
 

Izrađene osobne iskaznice građani preuzimaju na adresi podnošenja zahtjeva, osim ako je zahtjev podnesen u žurnom postupku kada se izrađena isprava preuzima na adresi Ulica grada Vukovara 70. Nakon proglašenja prestanka epidemije bolesti COVID-19 i proteka roka u kojem su građani bili dužni podnijeti zahtjev za zamjenu svojih osobnih iskaznica kojima je rok važenja istekao za vrijeme trajanja epidemije, još uvijek veći broj građana svakodnevno podnosi zahtjeve za zamjenu isteklih osobnih iskaznica.

Također, tijekom sezone godišnjih odmora, veliki broj građana koji žive i rade u inozemstvu prilikom dolaska na godišnji odmor nastoje ishoditi nove isprave i obaviti neke od upravnih poslova, što još dodatno stvara gužve na šalterima upravnih poslova u policijskim upravama i postajama.

Iz tog razloga, Ministarstvo unutarnjih poslova obavještava građane kako od danas, 24. srpnja 2023. godine, mogu podnositi zahtjeve za izdavanje osobnih iskaznica u bilo kojoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji u Republici Hrvatskoj koja obavlja i upravne poslove, bez obzira na mjesto svojeg prebivališta ili boravišta.

Na taj način će se građanima olakšati ishođenje osobne iskaznice i izbjegavanje gužvi koje nastaju posebno u velikim policijskim upravama, jer će građani s prebivalištem na području većih policijskih uprava moći podnositi zahtjev za izdavanje osobne iskaznice u okolnim policijskim postajama ili u drugim policijskim upravama.

Tako će, primjerice, građanin koji ima prebivalište na području Grada Zagreba moći podnijeti zahtjev za izdavanje osobne iskaznice u Policijskoj postaji Sveti Ivan Zelina ili Policijskoj postaji Ivanić Grad.

Jednako tako, građanin s prebivalištem na području jedne policijske uprave moći će podnijeti zahtjev u bilo kojoj drugoj policijskoj upravi ili postaji. Izrađene osobne iskaznice građani će preuzeti u policijskoj upravi ili postaji u kojoj su podnijeli zahtjev za izdavanje.

Navedeno ukidanje mjesne nadležnosti pri podnošenju zahtjeva za izradom nove osobne iskaznice trajat će do 31. kolovoza 2024. godine, o čemu će građani pravovremeno biti obaviješteni putem web stranice Ministarstva unutarnjih poslova.

Stranica