Zagrebačka policija aktivna u nadzoru prometa

Slika /PU_ZG/ilustracije/Policajac, prsluk i cesta.jpg

Kod autobusa koji prevozi djecu utvrđen nedostatak

FOTO: Ilustracija

U utorak, 12. rujna 2023. godine oko 19.40 sati, u Zagrebu u Ulici Dubrava u nadzoru prometa po policijskim službenicima Mobilne jedinice prometne policije zaustavljen je osobni automobil kojim je upravljao 37-godišnjak Nadzorom vozila i vozača utvrđeno da upravlja vozilom dok mu je vozačka dozvola ukinuta zbog skupljenih 12 negativnih bodova. Nesavjesni vozač je uhićen i smješten u Jedinicu za zadržavanje i prepratu do redovnog rada suda. Sljedećeg dana, doveden je na Općinski prekršajni sud u Zagrebu gdje je kažnjen novčanom kaznom u iznosu ‪1410 eura.

Istog dana, 12. rujna oko 23.15 sati u Zagrebu, Kneza Branimira-II. Ravnice, u nadzoru prometa zaustavljen je osobni automobil kojim je upravljao 58-godišnjak. Nadzorom vozila i vozača te provedenim alkotestiranjem utvrđeno je da upravlja vozilom za vrijeme dok je u krvi imao alkohola najmanje 1.77 g/kg, zbog čega je uhićen i smješten u Jedinicu za zadržavanje i prepratu do prestanka djelovanja opojnih sredstava i redovnog rada suda. Također je sljedećeg dana doveden na Općinski prekršajni sud u Zagrebu gdje je kažnjen novčanom kaznom u iznosu 1320 eura.

U srijedu, 13. rujna oko 19 na  čvorištu Jakuševec, A3-Velika Gorica-Sisak, u nadzoru prometa zatečen je 56-godišnjak da upravlja osobnim automobilom. Provedenim alkotestiranjem je utvrđeno da je upravljao vozilom dok je u organizmu imao alkohola od 1,66 g/kg, zbog čega je uhićen i smješten u Jedinicu za zadržavanje i prepratu u do prestanka djelovanja opojnog sredstva i redovnog rada suda, nakon čega je drugog dana doveden na Općinski prekršajni sud u Zagrebu gdje je kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 1.320 eura.

Dva sata kasnije u Sesvetama na Zagrebačkoj cesti došlo je do prometne nesreće. Mladić starosti 22 godine upravljao je osobnim automobilom, nije prilagodio brzinu kretanja vozila osobinama i stanju kolnika, te gustoći prometa, zbog čega je izgubio nadzor nad vozilom, sletio van kolnika, gdje je naletio na parkirani osobni automobil. U prometnoj nesreći nije bilo ozlijeđenih osoba već je nastupila materijalna šteta. Vozač je alkotestiran te je utvrđena nedozvoljena koncentracija alkohola u organizmu od najmanje 1,52 g/kg. Također je utvrđeno da upravlja osobnim automobilom za vrijeme dok mu je pravomoćnim rješenjem o oduzimanju vozačke dozvole, vozačka dozvola ukinuta i oduzeta zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova. Vozač je uhićen i smješten u Jedinicu za zadržavanje i prepratu do prestanka djelovanja opojnog sredstva i redovnog rada suda. Potom je doveden na Općinski sud u Sesvetama, gdje je pravomoćnom presudom kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 2900 eura, troškove prekršajnog postupka u iznosu od 68 eura te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od 6 mjeseci.



U četvrtak, 14. rujna u jutarnjim satima na zahtjev odgojno-obrazovne ustanove u ulici Otona Župančića policijski službenici I. postaje prometne policije Zagreb proveli su pregled autobusa kojim je upravljao 34-godišnjak.
Prilikom pregleda je utvrđeno da je na autobusu puknuto prednje vjetrobransko staklo, što se ocjenjuje kao veći nedostatak, a vozač je na zahtjev policije predao na uvid samo tahografski listić za taj dan, dok za ostalih 27 dana, koje je dužan imati kod sebe, nema listiće niti potvrdu s kojom bi pravdao svoje aktivnosti.

Zbog utvrđenih nepravilnosti protiv vozača, a koji je ujedno i odgovorna osoba podneseno je izvješće o počinjenom prekršaju, zbog počinjenog prekršaja iz članka 236. stavka 5. Zakona o sigurnosti prometa na cestama za koji je predviđena novčana kazna u iznosu 190 eura te zbog prekršaja iz članka 48. stavka 1. ZRMU-u, za koji je predviđena  novčana kazna u iznosu od 390 eura, dok će protiv pravne osobe biti podneseno izvješće o počinjenom prekršaju, zbog prekršaja iz članka 236 stavka 3 Zakona o sigurnosti prometa na cestama, za koji je predviđena novčana kazna u iznosu 260 eura.
 

Policijski službenici u nadzoru autobusa kojim je organiziran prijevoz djece, posumnjali u njegovu tehničku neispravnost



Stranica