Hodočašće Policijske kapelanije Majke Božje Kamenitih vrata u Crkvu hrvatskih mučenika na Udbini

Slika PU_ZG/slike/2012/travanj/02_m.jpg

U subotu 31. ožujka trideset i šest hodočasnika Policijske kapelanije Majke Božje Kamenitih vrata PU zagrebačke zajedno sa svojim kapelanom vlč. Davidom Klarićem hodočastilo je u Crkvu hrvatskih mučenika na Udbini. Ovoj grupi priključio se i djelatnik Odjela za suradnju s Vojnim ordinarijatom u RH gosp. Mario Dokmanić.

Po dolasku na Udbinu dočekao nas je župnik fra Nediljko Knezović. On je hodočasnike proveo kroz Crkvu hrvatskih mučenika. Na trgu ispred crkve nalazi se kip pape Ivana Pavla II. s križem u ruci, koji je na pragu trećeg tisućljeća pozvao sve narode da ne zaborave svoje mučenike. Župnik se osvrnuo na veliku hrvatsku tragediju koja se dogodila 9. rujna 1493. godine. Tada je na Krbavskom polju u svega nekoliko sati poginulo oko 10 tisuća običnih ljudi, slabo naoružanih i nevičnih ratovanju, ali ipak branitelja Hrvatske, od nadmoćne i uvježbane vojske turskih osvajača. Ova je crkva izgrađena u spomen svim mučenicima i žrtvama kroz povijest stradanja hrvatskog čovjeka. Također, upoznao je hodočasnike od prvotne ideje do ostvarenja izgradnje Crkve hrvatskih mučenika. Idejna podloga projekta pravljena je prema uzoru na prvu hrvatsku katedralu – crkvu Sv. Križa u Ninu.
 Nakon upoznavanja svetišta uslijedila je ispovijed, kojoj su pristupili gotovo svi hodočasnici, a nakon toga izmolili smo pobožnost Križnoga puta u crkvi, te slavili svetu misu koju je služio vlč. David Klarić. U svojoj propovijedi, kapelan se osvrnuo na  potrebu iskazivanja osjećaja zahvalnosti i poštovanja prema braniteljima koji su postali simbolom žrtvovanja za slobodu Domovine. Potaknuti njihovom nesebičnom žrtvom dali smo izraditi spomen ploču koja će nas trajno sjećati na njihovo stradanje. Kako se ta žrtva naših kolega, djelatnika Policijske uprave zagrebačke: Božana Miloša, Željka Bijelića, Zdravka Majte, Dražena Pereglina i Đure Živka ne bi zaboravila izrađen je ovaj kamen koji će ostati trajni spomen na njih, što su darovali sve, a tražili nisu ništa osim prava da žive u slobodi oni i svi u Lijepoj našoj. Ploču je blagoslovio fra Knezović, a vlč. David mu je uručio popratno pismo u kojemu su ispisana stradanja naših kolega. Spomen kamen biti će položen u kenotaf Crkve hrvatskih mučenika na Udbini, rekao je policijski kapelan vlč. David Klarić.
Nakon svete mise u Udbini uputili smo se Zadar. U crkvi Sv. Marije, u samostanu sestara benediktinki, pogledali smo stalnu izložbu crkvene umjetnosti, jednu od najvrijednijih iuzložbi u Hrvatskoj, popularno nazvanu "Zlato i srebro Zadra". Uz stručno vodstvo sestre benediktinke doživjeli smo izložbu, draž i važnost izložbenih predmeta, u punom sjaju. Potom smo obišli Crkvu Svetog Šime, gdje smo razgledali neraspadnuto tijelo toga sveca, kao i druge znamenitosti grada Zadra.