Proslavljen Dan kapelanije u Policijskoj upravi zagrebačkoj

  • Slika /PU_ZG/slike/PUZ/2020/kapelanija 2020/27052020/foto01.jpg
  • Slika
  • Slika
Svečanim misnim slavljem u srijedu, 27. svibnja u velikoj dvorani Policijske uparev zagrebačke u Heinzelovoj ulici 98, vjernici Policijske kapelanije Majke Božje Kamenitih vrata Policijske uprave zagrebačke predvođeni načelnikom Markom Rašićem svečano su proslavili blagdan svoje nebeske zaštitnice Majku Božju Kamenitih vrata. Euharistijsko slavlje uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera predvodio je vojni ordinarij Jure Bogdan u zajedništvu s domaćim policijskim kapelanom don Marinom Dragom Kozićem i vojnim kapelanom Željkom Savićem. Dan kapelanije uveličao je i djelatnik Samostalne službe za suradnju s Vojnim ordinarijatom u Republici Hrvatskoj Darko Šantek.  
 
Misnom slavlju prethodila je komemoracija za poginule i nestale branitelje Policijske uprave zagrebačke. U znak sjećanja pročitana su njihova imena, a nakon toga biskup Bogdan započeo je svaljene svete mise.
 
U propovijedi se biskup Bogdan osvrnuo na pandemiju korona virusa koji nam je u nekoliko mjeseci raspršio varljivi osjećaj sigurnosti i zamisao da je čovjekova moć neograničena. U zahvalnosti Bogu što smo se u Hrvatskoj uspjeli nositi s ovim izazovom, istaknuo je i znatan doprinos Hrvatske policije, vojske i drugih službi kako u borbi protiv koronavirusa, tako i u teškim trenutcima nakon potresa koji je snažno pogodio Zagreb. Duh zajedništva i solidarnosti, zajednička nadanja, molitve i žrtva, kojima smo u tim danima svjedočili, podsjetili su nas na Domovinski rat, kada smo, kao i danas čeznuli za životom u slobodi.
 
Biskup je podsjetio da smo u mjesecu svibnju obilježili mnoge važne obljetnice iz nedavne prošlosti te je pozvao da, kao živi svjedoci krvlju stečene slobode i neovisnosti, čuvamo od zaborava i nezahvalnosti one koji su svoje živote utkali u samostalnost naše Domovine. I u ratnim i u pandemijskim okolnostima, u čovjeku ostaje ono najsnažnije, uzvišene vrijednosti dobrote i potreba za Božjom svemoći i zaštitom. Osvrnuo se također na zgodu sa svadbe u Kani Galilejskoj iz pročitanog Evanđelja po Ivanu. Kada je Marija uočila da su mladenci u neprilici jer im je nestalo vina, intervenirala je izravno kod svoga sina Isusa, svjesna tko je On i što može učiniti. Ovdje se uočava Marijina osjetljivost za čovjekove životne potrebe i Isusova božanska moć da učini čudo. Marija tako ostaje vjerna, brižna i diskretna majka, a Isus čvrsta stijena i jedini oslonac u koji se možemo pouzdati.
 
Završnu zavjetnu molitvu Nebeskoj zaštitnici od Kamenitih vrata izmolio je msgr. Jure Bogdan i udijelio svima okupljenima Božji blagoslov.
 
Načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić prigodnim se riječima zahvalio ocu biskupu što je svojom nazočnošću uveličao naše zajedništvo.