Kapelanija PU zagrebačke hodočastila Gospi – Kraljici Mira

Foto: PU zagrebačka

Od 12. do 14. listopada, djelatnici i vjernici Policijske kapelanije Majke Božje Kamenitih vrata PU zagrebačke zajedno s djelatnicima Policijske akademije te logističkom potporom naših prijatelja iz PD "Sveti Rok" iz Svete Nedelje, predvođeni policijskim kapelanom don Marinom Dragom Kozićem hodočastili su Gospi – Kraljici mira u Međugorje. Kao i obično, put je započeo uz molitvu i duhovni sadržaj koji je animirao don Marin, a bio je ispunjen cijelim putem u odlasku kao i u povratku. Po dolasku u Međugorje u jutarnjim satima, na predjelu zvanom Podbrdo pozdravili su Gospin kip pjesmom: „Došli smo ti majko draga“, a nakon smještaja se uputili na brdo Križevac na kojem se nalazi veliki bijeli Križ do kojega su molili pobožnost Križnog puta. Dan u Međugorju proveden je u pobožnom raspoloženju, posebno slavljenjem sakramenta ispovijedi, svetom misom i euharistijskim klanjanjem.

U nedjelju, 14. listopada, prije odlaska poklonili su se pred Gospinim likom i uputili u posjet braći franjevcima u Širokom Brijegu.

 U velebnoj Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, također ispred kipa Marijnog, sudjelovali su na župnoj svetoj misi u kojoj je koncelebrirao policijski kapelan don Marin. Nakon mise pridružio nam se fra Vendelin Karačić koji je govorio o teškoćama s kojima su se puk i fratri suočavali na ovim prostorima, ali  nikada se vjera u Boga nije dovodila u pitanje. Vazda je narod ostao vjeran Gospodinu sve do dana današnjega, rekao je fra Vendelin. Najveći naglasak stavio je na stradanja koja su se događala za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata. Preko noći u Širokom Brijegu nestala je intelektualna i duhovna snage koja je tu bila prisutna, ubijeni su ili protjerani gotovo svi fratri i profesori u nadaleko poznatoj klasičnoj gimnaziji. Zatim ih je fra Vendelin odveo u samostansku riznicu u kojoj se nalaze iznimno vrijedni eksponati, od inkunabula do raznih rukopisa, od slika do misnog ruha i liturgijskih predmeta. Potom ih je domaćin odveo u franjevačku impresivnu galeriju. U njoj se nalaze slike i skulpture najpoznatijih hrvatskih, ali i svjetskih umjetnika. Na samom kraju obilaska odveo ih do skloništa pokraj crkve u kojoj su pronađeni ostaci ubijenih fratara. Njihovi ostaci premješteni su 1971. u crkvu. Hercegovačka franjevačka provincija preko vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« trudi se da jednoga dana budu proglašeni blaženima i svetima. „Molimo se Bogu i vjerujmo u Njegovu providnost da će to jednog dana uskoro tako i biti“, - rekao je na kraju Fra Vendelin.

Puni dojmova i ojačani u vjeri nastavili su put prema Zagrebu.