Uskrsna duhovna priprava za djelatnike PP Velika Gorica i PAP Pleso

Slika PU_ZG/slike/PUZ/Duhovna priprava PP Velika Gorica/slika m.jpg

U četvrtak, 22. ožujka u župnoj crkvi Blaženog Alojzija Stepinca u Velikoj Gorici djelatnici Policijske postaje Velika Gorica i Postaje aerodromske policije Pleso sudjelovali su na svojoj korizmenoj duhovnoj obnovi pred blagdan Uskrsa. Tim izvanjskim pobožnostima bitno je da se pridruže i nutarnje, a to je ispovijed i čišćenje vlastite duše od onoga što nas sprečava da dođemo do Boga. Pokorničko bogoslužje i svetu ispovijed djelatnici su imali prije mise, a ispovijedao je policijski kapelan don Marin Drago Kozić. Nakon ispovijedi služio svetu misu, a mjesni župnik preč. Josip Ružman odmah na početku pozdravio je sve okupljene djelatnike i poželio im dobrodošlicu, s napomenom da su upravo ovakvi putovi koji uključuju molitvu, ispovijed, a napose slavljenje Euharistije jedino ispravni i pravi putovi priprave na Uskrs. 

Don Marin je u homiliji, osvrćući se na liturgijska čitanja današnjeg dana, u propovijedi podsjetio na Isusove raspre sa Židovima koje iznose na vidjelo sav jaz koji ih međusobno dijeli. Isus prihvaća njihov prigovor: Da, ja sam veći od Abrahama. Pravo ste kazali, kao da im želi reći. Abraham je vidio moju proslavu, a Isusova proslava jest samo ona na križu. To je Isusov pravi čas! Abraham je imao proročko viđenje i u njemu sagledao Isusovo poslanje i proslavu. Isus naglašava svoju preegzistenciju, vječno postojanje u Ocu i iz Oca. Abraham se rodio i umro. Isus je bio prije Abrahama, i kad Isusa uzdignu, spoznat će da Isus jest. Ja jesam! - To je protivnicima ravno bogohuljenju i zato ga žele kamenovati. Isus od samoga početka jest i ostaje Znak osporavani, znak protivljenja. Na njemu se duhovi dijele i luče. On izaziva na odluku, provocira svojim ponašanjem i riječima. I na nama je reći mu tko je i što je u našemu životu. Priznamo li ga svojim Bogom, onda u našemu životu ne ostaje ni kamen na kamenu na istom mjestu. Onda on stvari slaže kako samo on to umije i zna. Dopustimo mu to. Isusove su riječi ovdje u odnosu na Židove tvrde, nemilosrdne, jednoznačne i jasne. One nas stavljaju pred jasni izbor: Ili - ili. Nema mogućnosti povlačenja ni uzmaka. Za razliku od svih filozofa, za kršćane postoji samo jedna istina, koja je zapisana u evanđeljima, a koju je izrekao sam Gospod Isus, on kaže: "Ja sam istina" (Iv. 14,6). Dakle to nije neka ideja, filozofija, nego osoba, naš spasitelj Isus Krist. On nam se objavio kroz svoju Riječ u Bibliji, tako da apsolutnu istinu možemo saznati kroz osoban odnos s Onime koji kaže da je Istina. To je Isusova poruka i ovdje. Treba skinuti sve naplavine  i nanose prošlosti te se odlučiti za ono što on donosi svijetu, poručio je don Marin čestitajući svima nadolazeći blagdan Uskrsa.

Po završetku mise nastavljeno je zajedničko druženje uz obiteljski stol, a župniku smo čestitali imendan jer je sv. Josip, kojega smo nedavno proslavili, nebeski zaštitnik župnika preč. Josipa Ružmana.

Hvala župniku preč. Ružmanu.