Proslava blagdana Svetog Mihaela u PU zagrebačkoj

Danas, 27. rujna u zgradi PU zagrebačke u Heinzelovoj ulici 98 djelatnici PU zagrebačke, svetom misom su proslavili svog nebeskog zaštitnika svetog Mihaela. Misu je služio policijski kapelan don Marin Drago Kozić.

Uz okupljene djelatnike PU zagrebačke na misi su nazočili načelnik PU g. Marko Rašić, njegov zamjenik g. Dubravko Teur, načelnici Sektora, načelnici Policijskih postaja i voditelji Službi. U zajedništvu s nama bili su predstavnici braniteljskih udruga, Udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Hrvatski Feniks, Udruga roditelja poginulih branitelja domovinskog rata grada Zagreba i Udruga udovica poginulih branitelja domovinskog rata grada Zagreba.

U prigodnoj propovijedi don Marin, imajući u vidu svetopisamske tekstove, osvrnuo se na ikonografiju koja prikazuje sv. Mihaela kao ratnika u oklopu i s mačem u ruci. Crkva pak od najstarijih vremena gaji prema svetom Mihaelu naročito štovanje i duboku pobožnost. Ona ga u borbi što se vodi protiv sila zla, a i vodit će se do konca vremena, promatra kao svoga moćnog zaštitnika, koji joj je svojom zaštitom trajno prisutan. Sv. Mihael, arhanđeo je „vojskovođa vojske nebeske“, vođa i pobjednik u borbi protiv pobunjenih anđela. Ime Mihael, u hebrejskom „Mikael“, znači „Tko je kao Bog“. Ostaje nam za zapitati jesmo li se opredijelili za dobro, odnosno za Boga i služenje Bogu ili za zlo, odnosno protiv Boga i služenja Bogu? Naše opredjeljenje neka bude na strani na kojoj je sv. Mihael, a to je zapravo strana Sina čovječjega ili Božja objava ljudima, a bogoslužje blagdana veoma zorno ističe trostruku djelatnost sv. Mihaela koji će nam pomoći kao borac, molitelj i pratilac. Kao borac neka nam pomaže u borbi koju svatko od nas mora stalno protiv zla u sebi i oko sebe voditi! Kao molitelj neka nas zagovara i naše molitve poput miomirisnog kada prinosi Gospodinu, a kao pratilac neka nas prati na našim životnim putovima, poručio je don Marin čestitajući, u ime oca biskupa, vojnog ordinarija mons. Jure Bogdana i svoje osobno, svima Dan policije uz blagdan i zagovor zaštitnika policije sv. Mihaela.

Nakon Euharistije, okupljenima je podijeljena prigodna slika blaženog Miroslava Bulešića, čije moći častimo u našoj Policijskoj kapelaniji u Petrinjskoj 20, a potom se okupljenima na svečanom kolegiju poticajnim riječima obratio načelnik PU zagrebačke Marko Rašić te svima čestitao Dan policije i zahvalio svima na uloženom trudu i rezultatima rada, uz uvjerenje da će i naredno razdoblje biti jednako uspješno. Također, obratio se i obiteljima poginulih i nestalih policijskih službenika te na kraju rekao kako duboko suosjeća s njihovom boli i patnjom.

Prije mise upriličena je komemoracija za poginule i nestale branitelje ispred spomen ploče poginulih i nestalih branitelja zgradi Policijske uprave zagrebačke u Ulici Matice hrvatske. U prigodi obilježavanja blagdana Svetog Mihaela, zaštitnika hrvatske policije i Dana policije, u znak sjećanja na poginule i nestale branitelje, načelnik PU zagrebačke g. Marko Rašić zajedno sa suradnicima položio je vijenac ispred spomen ploče. Nakon polaganja vijenca počast su odale obitelji i rodbina. Završnu molitvu izmolio je policijski kapelan don Marin Drago Kozić.