Don Damir Stojić održao duhovnu obnovu u PU zagrebačkoj

Slika PU_ZG/slike/kapelanija/2014/3.12/1_m.jpg

Foto: PU zagrebačka

Danas je u dvorani I. Policijske postaje Centar održana duhovna obnova za djelatnike PU zagrebačke, vjernike Policijske kapelanije "Majke Božje Kamenitih vrata".  Duhovni seminar kao svojevrsna duhovna obnova vjernika ove kapelanije u vremenu Došašća – priprave puta za dolazak Gospodnji predvodio je don Damir Stojić - hrvatskikatolički svećenik, salezijanac, studentski kapelan Grada Zagreba.

Na početku je sve prisutne pozdravio policijski kapelan don Marin Drago Kozić, a don Damiru poželio dobrodošlicu. Riječ je prepustio voditelju obnove sa željom da nas duhovno obogati u vremenu Došašća.

Don Damir je primjerima iz vlastitoga života i jednostavnim rječnikom govorio o temi kojoj je dao naslov: „ Kako dobiti peticu za raj“, a osvrtom na tragičan događaj  napada na Svjetski trgovački centar u New Yorku 11. rujna 2001. godine. 

Iz transkripta telefonskih razgovora žrtava  u trenutku smrti isplivalo je ono što je najvažnije, pet najvažnijih stvari.  Tih pet stvari i nama se nudi i one su nam potrebne ne samo za naš vjerski život nego za naš ljudski život, kao čovjeka. Te rečenice koje su se izgovorile usporedio je s  Isusovim zadnjim rečenicama na križu.

Prva rečenica je „Bože moj“ - vjernik uvijek treba imati Boga na prvom mjestu, imati vremena za molitvu. Druga rečenica je „Oprosti mi za sve“, poruka za sve vjernike – opraštati kao što Isus oprašta. U formalnom smislu u sakramentu ispovijedi tražimo oproštenje grijeha.  Često pristupati tom sakramentu.  Treća rečenica ili poziv za majku s porukom da ih vole. Mi vjernici osim naše ovozemaljske majke utječemo se našoj nebeskoj majci Mariji, a osobito u potrebi i zagovoru njezinom sinu Isusu.  Četvrta rečenica jest izričaj nade. Ljudi se ne žele pomiriti s tim da je sve gotovo, pogotovo mi vjernici moramo imati nadu. Srce treba oblikovati, mijenjati. Gdje je srce drugačije, tu nema krize. Zadnja rečenica u kojoj je sve i sadržano jest ljubav – „Volim te“! Zapovijed ljubavi! Živjeti zapovijed ljubavi na koju nas Isus poziva znači, prije svega, obratiti se i u svojoj ljubavi i djelovanju slijediti primjer Isusova na križu probodena Srca. Živjeti ljubav sudjelujući ne samo u Božjoj ljubavi, nego biti dionicima ljubavi koja se stavlja na stranu grešnih, izgubljenih, siromašnih, prezrenih, zaboravljenih…. jer samo ljubav posjeduje snagu kojom možemo pobijediti sve negativnosti života, naglasio je don Damir.