Duhovna priprava u radosnom iščekivanju Božića za djelatnike PP Velika Gorica i PAP Pleso

Slika PU_ZG/slike/kapelanija/2014/11.12.1/1_m.jpg

 Foto: PU zagrebačka

Duhovna priprava u vremenu Došašća za djelatnike PU zagrebačke koji rade u ustrojstvenim jedinicama PP Velika Gorica i PAP Pleso upriličena je danas u župnoj crkvi Blaženog Alojzija Stepinca u Velikoj Gorici. Ponuđena je mogućnost svete ispovijedi prije mise.

Svetu misu je služio policijski kapelan don Marin Drago Kozić. Na početku mise župnik župe  Blaženog Alojzija Stepinca vlč. Josip Ružman pozdravio je sve prisutne i poželio im da se duhovno osvježeni adventskom pripravom  vrate svojim radnim obvezama i u svoje obitelji.

Policijski kapelan don Marin  govorio je u homiliji: Kako naučiti moliti? oduvijek je veliko pitanje. To je umijeće koje treba uvijek iznova učiti. Zato će netko reći da je molitva najveće umijeće. Moliti se uči jedino moleći se! – kaže narodna mudrost. Zato se i kaže: Tko zna dobro moliti, zna dobro živjeti – raditi! Isus nas je naučio kako da se molimo. Zamolimo ga tu milost, „Isuse nauči me kako moliti. Podari mi želju za molitvom,  želju za molitvom koja će biti snažna vodilja u mom životu“. „Jednom je Isus na nekome mjestu molio. Čim presta, reče mu jedan od učenika: “Gospodine, nauči nas moliti kao što je i Ivan naučio svoje učenike.” On im reče: “Kad molite, govorite: ‘Oče! Sveti se ime tvoje! Dođi kraljevstvo tvoje! Kruh naš svagdanji daji nam svaki dan! I otpusti nam grijehe naše: ta i mi otpuštamo svakom dužniku svojem! I ne uvedi nas u napast!’”. Oblik molitve koji nam predstavlja Isus takav je da moramo staviti Boga na prvo mjesto ali na način da nemoj reći Oče ako se svaki dan ne ponašaš kao sin ili kćer. Nemoj reći Naš ako živiš izoliran u svojoj sebičnosti; ako u tvome životu  nema mjesta za druge ljude i njihove probleme. Nemoj reći Koji jesi na nebesima ako misliš samo na zemaljske stvari. Nemoj reći Sveti se ime Tvoje ako to ime grdiš, psuješ ili uzalud izgovaraš; ako odbiješ živjeti svetim životom. Nemoj reći Dođi kraljevstvo Tvoje ako nisi spreman dozvoliti Bogu da on bude tvoj jedini kralj. Nemoj reći Budi volja Tvoja ako je ne prihvaćaš i kad je teška. Nemoj reći Kako na nebu tako i na zemlji ako ne težiš za ostvarenjem nauma Božjega. Nemoj reći Kruh naš svagdašnji daj nam danas ako si lijen i škrt podijeliti s drugima. Nemoj reći Otpusti nama duge naše, kako i mi otpuštamo dužnicima našim ako nisi u stanju svima oprostiti. Nemoj reći Ne uvedi nas u napast ako imaš namjeru ostati u grijehu ili dalje griješiti. Nemoj reći Izbavi nas od zla ako se ne boriš protiv zla. Nemoj reći Amen ako nisi shvatio molitvu, naglasio je don Marin.

Zajedništvo i kratko druženje nastavljeno je nakon mise u župnoj prostoriji uz obiteljski stol kojeg je pripremio župnik vlč. Ružman. Hvala vlč. Ružmnu.