Hodočašće vjernika Policijske kapelanije Majke Božje Kamenitih vrata na Trsat

Foto: PU zagrebačka

Djelatnici PU zagrebačke i vjernici kapelanije Majke Božje Kamenitih vrata,  predvođeni svojim kapelanom don Marinom Dragom Kozićem, hodočastili su u subotu 6. rujna  u svetište Majke Božje Trsatske. Brojnim hodočasnicima koji hodočaste u ovo drevno marijansko svetište  pridružili se i vjernici naše Policijske kapelanije i tako sudjelovali  na hodočasničkoj misi u perivoju Svetišta Majke Božje Trsatske.

Trsatsko svetište njeguje štovanje Blažene Djevice Marije već 700 godina. Predaja kaže da je nakon odlaska Svete nazaretske kućice s Trsata velika pobožnost hrvatskih vjernika duboko dojmila papu Urbana V. Stoga je on 1367.g., u zamjenu za Svetu kućicu poslao u Trsat sliku s likom Djevice Marije. Autorstvo slike papa Urban V. je pripisao sv. Luki. Hrvatski povjesničar umjetnosti Grga Gamulin dokazuje, suprotno tomu, kako u Hrvatskoj, Italiji i Belgiji postoji više slika, koje valja pripisati istom nepoznatom autoru. Njegova se majstorska ruka prepoznaje i na slici “Majke Milosti”. Tom djelu hodočasnici pripisuju veliku čudotvornu moć. Slika je okrunjena 8. rujna 1715. g.

Slika “Majke Milosti” ima iznimno značenje u naraštaju čašćenja Djevice Marije na Trsatu. Dva pisma pape Martina V. potvrđuju ugled svetišta već u XV. st. Sveti Otac dopušta 1419. g. poseban oprost hodočasnicima koji su dolazili na trsatski brijeg.

Trsatsko svetište postupno je postalo središte koje okuplja vjernike u jednu obitelj. Mariju predstavlja kao čuvaricu te obitelji i majku koja vodi brigu o svim ljudima. Zato je ona zaštitnica putnika, mornara, siromašnih i običnih ljudi koje biju nevolje života. Marija je učiteljica obiteljskih vrlina, miriteljica zavađenih, spremna uvijek podržati one koji praštaju i one koji mole za oproštenje. 

Po povratku za Zagreb posjetili smo Opatiju.