Hodočašće vjernika Policijske kapelanije Majke Božje Kamenitih vrata Majci Božjoj u svetište Mariazell

Slika PU_ZG/slike/kapelanija/2014/1_m.jpg

Foto: PU zagrebačka

Djelatnici PU zagrebačke i vjernici kapelanije Majke Božje Kamenitih vrata,  predvođeni svojim kapelanom don Marinom Dragom Kozićem, hodočastili su u subotu, 18. listopada u najveće Marijansko svetište u Austriji u Mariazell.

Mariazell je grad u okrugu (Bezirk Bruck an der Mur) u austrijskoj saveznoj pokrajini Štajerskoj koje se nalazi na 864 metara nadmorske visine. Marijansko svetište Mariazell osnovali su 1157. godine benediktinci donijevši ovdje mali drveni Gospin kip s djetetom Isusom u rukama, dužine 47 cm. Za taj kipić su benediktinci izgradili ćeliju, latinski cella, a njemački Zell. Prema legendi ovdje se desilo čudo kada su ovdje ozdravili grof Henrik iz Moravske i njegova žena, a u zahvalu ovdje izgradiše kapelicu. Ugarski kralj Ludovik I izvojevao je veliku pobjedu nad mnogo jačom turskom vojskom, jer se ovdje zavjetovao Majci Božjoj i prije bitke objesio Gospin lik sebi na prsa. Mariji u zahvalu ovdje je izgradio kapelicu. Kroz vjekove su mnogi ljudi, bježeći pred ratnim i drugim nevoljama, u Marijacelu tražili spas i utjehu. U svetištu Mariazell je kroz vijekove bilo mnogo obraćenja i čudesnih ozdravljenja. Grad je središte katoličkih hodočašča srednje Evrope. Godišnje ga posjeti oko 800 tisuća hodočasnika iz Austrije i susjednih zemalja. Tako su se brojnim hodočasnicima koji tijekom godine hodočaste u najveće Marijansko svetište u Austriji Magna Mater Austriae u Mariazellu pridružili i vjernici  naše Policijske kapelanije.

Središnji događaj hodočašća bilo je euharistijsko slavlje koje je u marijaceljskoj bazilici predvodio policijski kapelan don Marin Drago Kozić. Istaknuo je kako se ovim hodočašćem suobličujemo Mariji koja se potpuno stavlja u Isusovu službu i time jasno pokazuje, da nije Ona uzrok i središte naše vjere, nego njezin sin Isus. Okupljeni smo ovdje da uputimo molitvu Majci Božjoj Marijaceljskoj "da ostane u Crkvi i hrvatskom narodu i kroz ova burna vremena siguran putokaz, pomoćnica i zagovornica, obrani ih od svega zla, pomogne u nevoljama", istaknuo je policijski kapelan.

Posebno hvala i časnim sestrama reda Marijini sestara Danici Grgić i sestri Mirjam koje su animirale pjevanje za vrijeme mise i u autobusu.