Misa priprave za Uskrs djelatnika PU zagrebačke

  • Slika /PU_ZG/slike/kapelanija/2017/12.4/1_m.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: PU zagrebačka

Sakramentom pomirenja, neposredno pred blagdan Uskrsa, u srijedu 12. travnja, djelatnici Policijske uprave zagrebačke započeli su svoju uskrsnu duhovnu pripravu. U korizmi su se djelatnici svakodnevno na misi pripravljali za proslavu Uskrsa, a danas je  nastavljen taj vrhunac korizmenog duhovnog hoda  u slavljenju svečane svete mise u kapeli policijske kapelanije Majke Božje Kamenitih vrata, koju je služio policijski kapelan don Marin Drago Kozić.  

Misi priprave za Uskrs, uz vjernike, djelatnike PU zagrebačke, nazočili su načelnik PU g. Željko Prša, zamjenik načelnika PU zagrebačke g. Dubravko Teur, načelnici Sektora i voditelji Službi.

Također, kao i svake godine, na misi su bili nazočni predstavnici braniteljskih udruga: Udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja – “Hrvatski Feniks”, Udruga roditelja poginulih branitelja domovinskog rata grada Zagreba i Udruga udovica poginulih branitelja domovinskog rata grada Zagreba. 

U propovijedi je kapelan istaknuo da smo u posljednjem tjednu Isusova djelovanja. Liturgija ovaj tjedan korizme naziva Velikim ili Svetim tjednom. Okupljeni u našoj kapeli u kojoj dominira ovaj svijetli križ opredjeljujemo se za svijetlo Križa, za Njega, kao pojedinci i zajednica u kojoj je na djelu ljubav jer nas je On stvorio kao zajednicu ljubavi. Bez ljubavi nema ni prijateljstva ni zajedništva, nema prepoznavanja ni čovjeka ni Boga. A upravo je ljubav srž Isusova života i poruke. Ljubav ga vodi preko križa  prema pobjedi nad  zlom, prema Uskrsnuću. Čišćenje ljudskog srca zbiva se kroz Križ. Patnja i muka pročišćavaju čovjeka. U njima čovjek tek spozna da li je opredijeljen za ljubav teorijski ili je predan cijelim bićem. Kroz patnju Isus ulazi i u naš život. On nam je tako i obećao i to se događa poslije uskrsnuća. On je s nama. Istina, sa životnim križem,  životnim patnjama Isus ulazi u naš život, a također ide i sve do uskrsnuća, do preporođenja svakoga od nas, zaključio je don Marin čestitajući svima nadolazeći blagdan Uskrsa.

Misno slavlje pjevanjem su animirale časne sestre iz reda Marijinih sestara iz Durmitorske ulice u Zagrebu.

Nakon mise u predvorju Policijske uprave zagrebačke, ispred spomen ploče poginulih i nestalih branitelja u Matičinoj ulici tradicionalno je položen vijenac i zapaljena svijeća za sve poginule i nestale branitelje PU zagrebačke koji su svoje živote dali u obrani suvereniteta Republike Hrvatske. Zapaljenu svijeću i vijenac za poginule i nestale policajce položilo je načelnik PU zagrebačke g. Željko Prša zajedno sa suradnicima. Počast su odali i predstavnici braniteljskih udruga, kao i obitelji poginulih i nestalih branitelja. Završnu molitvu upravljenu Gospodinu za naše poginule i nestale policajce izmolio je policijski kapelan, a načelnik PU g. Željko Prša zahvalio se svima i obraćajući se obiteljima poginulih i nestalih rekao da duboko suosjeća s njihovom boli i patnjom.