Don Marko Medo predvodio misu priprave za Uskrs djelatnika PU zagrebačke

  • Slika /PU_ZG/slike/PUZ/2019/KAPELANIJA/Kapelanija 17-4-2019/Slika 3.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U kapelaniji PU zagrebačke u srijedu 17. travnja 2019.godine upriličena je korizmena duhovna priprava u kapeli gdje je od jutra pa do mise bilo izloženo Presveto vjernicima koji su se u vrijeme korizme jutarnjim misama pripravljali za blagdan Uskrsa, a cijelo to vrijeme bila je mogućnost za ispovijed.

Vrhunac priprave bilo je Euharistijsko slavlje koje je predvodio generalni vikar Vojnog ordinarijata u RH don Marko Medo u zajedništvu s policijskim kapelanom Policijske kapelanije Majke Božje Kamenitih vrata don Marinom Dragom Kozićem. 
Predvođeni načelnikom PU zagrebačke g. Markom Rašićem u korizmenoj pripravi sudjelovali su načelnici Sektora i voditelji Službi, a također i predstavnici braniteljskih udruga: Udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja – “Hrvatski Feniks”, Udruga roditelja poginulih branitelja domovinskog rata grada Zagreba i Udruga udovica poginulih branitelja domovinskog rata grada Zagreba. 
Don Marko nas je na početku mise podsjetio da smo u Velikom tjednu. „Pred nama su sveti dani. Ovo je vrijeme za osobno promišljanje o vlastitom životu, o smislu našega života. Iz dana u dan smo u nekoj strci, žurbi i nitko od nas ne može stvarnim životom biti zadovoljan. Nedostaje nam nešto bitno – da budemo svoji, da pronađemo sebe na ovom životnom putu, odnosno da promotrimo živoga Boga Isusa Krista koji nas je otkupio i koji nam uvijek iznova želi dati taj smisao. Nadalje, u svojoj nadahnutoj propovijedi naglasio je da smo u Evanđelju dana čuli kako je Juda odlučio izdati svoga Učitelja, Isusa. U Ivanovom evanđelju, nakon te izdaje kaže evanđelista:“Sad je proslavljen Sin čovječji“. Kako je to moguće shvatiti, kada je čovjek izdan, ponižen i da je taj isti čovjek proslavljen. Ali, to je proslava Božja upravo po Isusu Kristu. Proslava koja ide do križa, do razapinjanja. Ako mi danas prevedemo u konkretnu situaciju onda ćemo vidjeti što je to proslava Božja u nama. To je bila Isusova proslava kada je nisu razumjeli i kada je On živio to nerazumijevanje idući sve do Križa. Puno je lakše u tom kontekstu razumjeti ove dane Velikoga tjedna i sva nerazumijevanja u svome životu i prihvatiti ih u Kristovom kontekstu“.
Drugo što je don Marko naglasio jest Križ. „Veliki Petak koji je nadomak, a koji je blizak svakome od nas. Ta tišina Velikog petka. Bog je zašutio. I svi naši životi su obilježeni križem. Postavlja se pitanje kako nosiš svoj križ, kako nosiš svoje životne križeve? Na Kalvariji su tri križa. Onaj srednji, Isusov jest simbol – temelj kršćanstva. Ali i ova dva imaju poruku za svakoga od nas. Razbojnik s lijeve strane su svi oni koji se udaljuju od Boga, neotkupljeni križevi. Imamo razbojnika s desne strane. Njegov pogled je upravljen prema Isusu Kristu. On doživljava Isusa Krista kao svoga otkupitelja. To su otkupljeni križevi u našem životu. Naši križevi kada ih podnosimo strpljivo, svakodnevno tražeći Božji blagoslov to su križevi koji su otkupljeni i takav život ima smisla“. Zaključujući homiliju propovjednik je potaknuo sve prisutne da pokušaju kroz ove dane više se posvetiti sebi, pronalaženju nečega puno dubljega u svome životu, razlikujući bitno od nebitnoga. Nitko od nas nije udaljen od živoga Boga. Ovisi o nama, hoćemo li se dignuti i staviti se pred Gospodina da On svojom ljubavlju i križem oslobodi me svega onoga što nije dostojno Boga, naglasio je don Marko.
Nakon mise, polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i zajedničkom molitvom, koju je predmolio don Marko Medo ispred Spomen ploče poginulih i nestalih branitelja u Matičinoj ulici u predvorju Policijske uprave zagrebačke, odana je počast svim poginulim i nestalim braniteljima PU od strane načelnika PU zagrebačke g. Marka Rašića sa suradnicima i predstavnika braniteljskih udruga i obitelji poginulih i nestalih branitelja. Na kraju se prisutnima obratio načelnik g. Rašić riječima zahvale hrvatskim braniteljima za sve što su učinili da bi mi danas imali slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku te obraćajući se obiteljima poginulih i nestalih rekao „da nećemo dozvoliti da se pogazi njihova i naša žrtva i da se ugrozi budućnost i opstojnost države koja nas je toliko skupo stajala".

FOTO: Ilustracija