Duhovno i studiozno putovanje kapelanije PU zagrebačke

  • Slika /PU_ZG/slike/PUZ/2019/KAPELANIJA/Kapelanija 18-3-2019/slika 7.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Od petka, 15., do nedjelje, 17. ožujka 2019. godine, vjernici Policijske kapelanije „Majka Božja Kamenitih vrata“ i nekolicina vjernika Policijske kapelanije „Sv. Nikola biskup“ iz PU krapinsko-zagorske, predvođeni svojim policijskim kapelanima don Marinom Dragom Kozićem i don Brankom Čageljem, imali su duhovno studiozno putovanje na otoke Lošinj i Cres gdje je drugostoljetna prisutnost kršćanstva koja je ukorijenjena u životu i kulturi njezinih žitelja.
 
U petak, 15. ožujka, na dan našeg putovanja, prešavši s kopna na otoke preko iz luke Valbiska prvo zaustavljanje bilo je u sjedištu nekadašnje Osorske biskupije, danas malom otočkom mjestašcu Osoru. U katedrali Uznesenja Marijina koja je  župna crkva dočekao nas je župnik vlč. Ivan Katunar te nam predstavio tu velebnu sakralnu građevinu koja osim za liturgijske obrede, u ljetnim mjesecima služi i kao mjesto održavanja poznatih Osorskih glazbenih večeri. Osorska katedrala Uznesenja Marijina je trobrodna crkva građena u vrijeme biskupa Antuna Palčića i Marka Nigrisa u drugoj polovici XV. stoljeća. Zvonik katedrale je izdvojen od same crkve i građen je naknadno, točnije 1675. godine. Naslovnik današnje osorske župe je sv. Gaudencije osorski biksup koji je živio na prijelazu X.. i XI. stoljeća. Osorska biskupija, prema predaji, osnovana je 530. na sinodi u Solinu, prvi se put spominje 585., a u istom je stoljeću sagrađena i prva katedrala, istaknuo je župnik vlč. Katunar.
 
Slijedeće zaustavljanje bilo je u duhovnom centru Betanija u Velom Lošinju. Milosrdne sestre sv. Križa, koje djeluju i vode kuću Betanija, upoznale su nas o kući prikazivanjem jednog filmića i provele duhovnim centrom koji nudi programe pastoralne skrbi za turiste i sve one koji na otoku Lošinju traže zdravlje. Vođene karizmom svoga utemeljitelja o. Teodozija Florentinija, švicarskoga franjevca kapucina – Potreba vremena volja je Božja – na taj način odgovaraju na potrebu i traženje duhovne hrane mnogih koji dolaze na taj otok, naglasila je sestra voditeljica.
 
Nakon toga uputili smo se na Cres u samostan sv. Franje gdje smo imali dogovoren smještaj, a dočekao nas je gvardijan samostana franjevaca konventualaca u Cresu fra Vitomir Glavaš. Dan je završio svetom misom u crkvi sv. Frane koju je predslavio don Branko Čagelj.
 
Drugog dana našeg studiozno duhovnog putovanja proveli smo na otoku Cresu uz vodstvo fra Vitomira Glavaša koji je hodočasnike upoznao s brojnim zanimljivostima otoka kojega veoma dobro poznaje. O bogatoj povijesti toga kraja fra Vitomir je govorio na svakom mjestu koje smo posjetili i svjedočili glagoljičkim natpisima na otoku Cresu, Valun (Valunsku ploču" iz XI. st.), Osor te spomenu mjesta Porozina, Beli jedno od najstarijih i u prošlosti najvažnijih creskih naselja. Posjetili smo Lubenice, živopisni gradić s trgom, zvonikom i gotički građenom crkvom Sv. Antona pustinjaka iz XV. st. te Vranu, naselje u blizini Vranskog jezera. Otok Cres baštini brojne tragove bogate otočne povijesti u kamenim suhozidima, gradskim bedemima, antičkim skulpturama, rimskim mozaicima, samostanskim zdanjima, vitkim kamenim zvonicima, samostanskim knjižnicama, arhivima, glagoljskim spomenicima, rukopisnim i tiskanim misalima, brevijarima, koralima, slikama mletačkih i hrvatskih majstora. Posjetili smo i Creski muzej, a dan smo završili sa svetom misom u crkvi sv. Frane koju je predslavio don Branko Čagelj. 
 
Nedjeljnim misnim slavljem u crkvi sv. Frane s vjernicima započeli smo zadnji dan našeg hodočašća. Misu je predslavio policijski kapelan don Marin Drago Kozić koji je u prigodnoj propovijedi, osvrćući se na evanđelje Druge korizmene nedjelje naglasio tri važne stvari, tri važna koraka koja nas mogu dovesti do našega preobraženja. Prvo što smo čuli u Evanđelju dana jest uspon na goru. Uspinjanje, rad, zalaganje, napor u svladavanju prepreka koje nam život donosi na put. Poslije uspinjanja dolazi molitva. Treći korak se vidi u slušanju Božje riječi: Ovo je Sin moj, Izabranik! Njega slušajte! Slušati riječ Božju i mijenjati svoj mentalitet po evanđeoskom mentalitetu, svoje misli i svoje osjećaje oblikovati po Kristovoj riječi, dovodi do vlastitog preobraženja,  naglasio je don Marin.
 
Nakon mise fra Vitomir Glavaš ispričao nam je povijest i djelovanje franjevaca konventualaca i ovog najstarijeg samostana sv. Frana iz XIV. stoljeća. Također, pokazao nam je muzej sa zbirkom slika i skulptura starih majstora, etnografska zbirka, kao i liturgijske knjige, među kojima se kao raritet izdvaja primjerak glagoljskog misala tiskanog u Senju 1494. godine. Nakon kraće šetnje po creskoj rivi hodočasnici su krenuli put trajektne luke Merag i natrag prema Zagrebu.