Proslava Dana kapelanije u Policijskoj upravi zagrebačkoj

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Policijska kapelanija Majke Božje Kamenitih vrata Policijske uprave zagrebačke svečano je u srijedu 29. svibnja 2019. godine svetom misom u crkvi Sv. Marka na Gornjem gradu proslavila blagdan svoje zaštitnice.

Vjernici Policijske uprave  zagrebačke predvođeni načelnikom Markom Rašićem i njegovim zamjenikom Dubravkom Teurom okupili su se u crkvi Sv. Marka kako bi sudjelovali na koncelebriranom euharstijskom slavlju koje je bilo središnji događaj proslave svetkovine Majke Božje Kamenitih vrata koju je fra Frano Musić OFM, biskupski vikar za pastoral Ministarstva unutarnjih poslova i Redarstvenih službi RH predvodio u zajedništvu s policijskim kapelanom za Policijsku upravu krapinsko-zagorsku don Brankom Čageljem i domaćim kapelanom don Marinom Dragom Kozićem.

U nadahnutoj propovijedi pozdravljajući sve okupljene fra Frano Musić je naglasio da danas slavimo Majku Božju Kamenitih vrata, zaštitnicu Policijske uprave  zagrebačke. Okupljeni na ovoj Euharistiji slavimo i zahvaljujemo kao što riječ Euharistija znači – zahvaljivati!
 
Imamo svi razloga za zahvaljivanje u svom ljudskom životu. Naš život je plod zahvalnosti, a posebnu zahvalnost imamo pred Bogom. Život je prožet međuljudskim odnosima bez kojih ne bi bilo smisla. Naš život je u neprestanom odnosu prema drugima, bližnjima prema onima koje nazivamo prijateljima, a u konačnici to je i odnos prema samome Bogu. Čovjek je biće koje traži nekakav smisao. Prijatelji, bližnji, vrijednosti ideali dio su našeg života koji nam otkriva smisao. Svjetionik i svijetlo na našem putu, ali smo s druge strane svjesni da upravo ljudi, bližnji mogu biti razlog i našeg očaja iz kojega čovjek teško pronalazi put izlaza. Čovjek je biće ljubavi, dobrote, ali istovremeno i biće velikoga razdora i sebi i drugima.
 
Propovjednik je nastavio da smo danas pred Onom koja nas okuplja u milini majčinske ljubavi i dobrote. Majka svih majki. Ona otkriva smisao našeg života, naših nastojanja prema Bogu, pokazuje nam put i usmjerava nas. Pomoć i zagovor svima nam je potreban. Nitko nije dovoljno jak i siguran da se svojim snagama može udaljiti od zla. Oni koji se posebice, danomice suočavaju sa zlom svake vrste najpotrebniji su zaštite i majčinskog zagrljaja. Tu svakako spada policijski posao zauzimanja u zaštiti ljudi i dobara koji su na različite načine ugroženi. Svi obespravljeni, slabi, nevoljni pred silnicima ovoga svijeta i onih koji krše prava i zakone očituju se prema policijskom postupanju. Policijski službenici nisu neka nadnaravna bića. Oni su uvježbani i osposobljeni za boj protiv podzemnih sila. Imaju ljudsko lice i naličje. Srce koje je ispunjeno čežnjom za dobrotom i ljubavlju. Oni su sinovi i kćeri, braća i sestre, majke i očevi. Nad njima neka bdije Božja Majka da ih Bog po njezinu zagovoru očuva u opasnostima i izloženostima u svakodnevnom obavljanju teških poslova u služenju drugima i svojoj domovini. Ljubav i žrtva za druge poziv je uzvišen i ne može se podcjenjivati.
 
Fra Frane je pozvao sve okupljene da danas zahvaljujemo Bogu za svaku žrtvu, za svaki prinos policijskih službenika Policijske uprave zagrebačke i svih djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova od osamostaljenja Hrvatske u ratu za slobodu, za mir i sigurnost. Molimo za njihove nebeske majke da čuvaju i prate sve naše hrvatske policajce. U riječi Majka sadržana je sva dubina i ljepota, sva ljubav ovoga svijeta. A to je i prva riječ koju smo naučili izgovarati i koju smo tako nježno izgovarali kao djeca. Naše majke su odsjaj Božje ljubavi koje daruju život pun vjere i ljubavi. Marija nam otkriva, zapravo, srce puno ljubavi. Ona je otvorena srca, punog ljubavi prihvatila Božju riječ, kao što smo čuli u današnjem Evanđelju. Njezino srce, svetište ljubavi, kolijevka ljubavi Božje koje se utjelovilo u srcu čovjeka. Zato i naša srca danas trebaju biti otvorena za ljubav Božju u kojoj postojimo. Samo čovjek otvorena srca zna prihvaćati ljubav, ali je zna i iskazivati. Nadahnuti ovdje ljubavlju majke Marije i mi smo pozvani darivati svoju ljubav. Svi oni koji upravljaju, svi koji su postavljeni kao voditelji službi u Ministarstvu unutarnjih poslova i oni koji su u Policijskoj upravi zagrebačkoj potrebno je da iskazuju ljubav, ali isto tako i da je prihvaćaju. Neka se gaji pravednost i istinoljubivost, suosjećanje, čovjekoljublje, ljubav prema svemu. U duhu današnjeg drugog čitanja svetog Pavla apostola Rimljanima, kojega smo čuli: „Zazirite od zla, prianjajte uz dobro“!, Pavao završava riječima: „Neka vas ne zanosi što je visoko, nego privlači što je ponizno“!
 
Marija je svima nama uzor, ideal, posve ispunjena milošću neka ona bude utjeha i nada našim danima, svijetlo našim koracima na putu prema dobru i na putu prema Bogu da uvijek možemo svoja srca otvoriti Božjoj ljubavi koja nas obnavlja. Stavimo se pod njezin plašt, u okrilje njezine ljubavi i majčinstva. Darujmo joj svoj život i sve ono što policijski posao nosi sa sobom. Neka nas ona uvijek ispunja svojom dobrotom, svojom zaštitom i neka nas prati, poželio je svima fra Frane.
 
Svima okupljenima svoju zahvalu na kraju slavlja izrazio je policijski kapelan u Policijskoj upravi zagrebačkoj don Marin Drago Kozić. Posebno se zahvalio delegatu Vojnog ordinarijata, predvoditelju misnog slavlja fra Frani Musiću. Zahvalio se policijskom kapelanu don Branku Čagelju, a pozdravio je i nazočnog voditelja Samostalne službe za suradnju s VO g. Maria Dokmanića. Zahvalio se načelniku Policijske uprave zagrebačke Marku Rašiću za svaku logističku potporu koju dobiva kapelanija. Čestitao je svima Dan kapelanije, a zahvalnost je izrazio i župniku Župe sv. Marka vlč. Vladimiru Magiću.
 
Nakon zajedničkog fotografiranja upriličena je procesija u kapelu Kamenitih vrata. Voditelj Operativno komunikacijskog centra policije Stipo Mandić nosio je zavjetnu svijeću koju je zapalio i postavio u kapeli ispred slike Majke Božje Kamenitih vrata. Nakon zavjetne molitve, koju je izmolio fra Frane Musić, u centralnoj zgradi Policijske uprave zagrebačke, u Matičinoj 4, upriličena je komemoracija za poginule i nestale branitelje ove Policijske uprave. U prigodi obilježavanja Dana branitelja grada Zagreba i u znak sjećanja na poginule i nestale branitelje Policijske uprave zagrebačke, načelnik Marko Rašić zajedno sa suradnicima položio je vijenac ispred spomen ploče poginulih i nestalih branitelja. Završnu molitvu za poginule i nestale policajce izmolio je don Branko Čagelj.

FOTO: PU zagrebačka