Kapelanija Policijske uprave zagrebačke hodočastila na Trsat

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U subotu, 7. rujna 2019. godine održano je tradicionalno hodočašće vjernika Policijske kapelanije Majke Božje Kamenitih vrata u Marijino svetište Trsat, koje je predvodio policijski kapelan don Marin Drago Kozić. Došavši u jedno od najstarijih marijanskih svetišta u Hrvatskoj vjernici su imali priliku za svetu ispovijed, a u tišini i osobnoj pobožnosti ophodili smo sliku Majke Božje koja se nalazi iza prezbiterija, koju je, prema predaji, osobno naslikao sveti Luka evanđelist.
 
U zajedničkom misnom slavlju u perivoju svetišta koje je predvodio porečki i pulski biskup mons. dr. Dražen Kutleša priključili smo se tako brojnim vjernicima iz svih dijelova porečke i pulske biskupije i više skupina iz drugih krajeva Hrvatske, a u koncelebraciji s brojnim svećenicima koncelebrirao je i don Marin Drago Kozić.
 
Okupljenima se na početku i na kraju mise riječima dobrodošlice i zahvale prigodno obratio gvardijan i čuvar Trsatskog svetišta fra Bernard Barbarić. Biskup je u prigodnoj propovijedi sve hodočasnike potaknuo da se ugledaju na nepokolebljivu vjeru, snagu i ustrajnost molitve Blažene Djevice Marije. Nadalje, naglasio je kako se Ona, vidjevši ljude u nevolji, instinktivno okreće svome Sinu Isusu Kristu i u tome bi nam nadasve trebala biti uzor da se u olujama života utječemo Isusu s vjerom da će nam pomoći. Propovjednik je na kraju svima poručio da Blažena Djevica Marija pomaže našu vjeru kao majka svoje dijete. Ona treba roditi u nama Isusa Krista, a s njim će se roditi u nama i vjera koja će nam biti temelj za cijeli naš život.
 
Nakon mise put nas je dalje vodio u Lanišće, mjesto gdje je bl. Miroslav Bulešić podnio mučeničku smrt 24. kolovoza 1947. godine. Toga dana nakon podjele sakramenta potvrde blaženi Miroslav je ubijen u župnoj kući pored crkve. Vidjeli smo i obišli novouređenu memorijalnu zbirku s kojom nas je upoznala gđa. Marija Žmak.. Potom smo obišli i župnu crkvu u Lanišću gdje nam se pridružio i vicepostulator za proglašenje svetim blaženog Miroslava Bulešića, vlč. Ilija Jakovljević i don Ivo Borić zajedno sa svojim hodočasnicima, a vlč. Ilija nam je u kratkom predavanju opisao što se dogodilo tog 24. kolovoza 1947. godine.
 
Nakon izlaganja sve nas je srdačno pozdravio župnik don Josip Mašina. Posebno je važno ovo mjesto za našu kapelaniju PU zagrebačke jer su u njoj izložene moći bl. Miroslava Bulešiča vjernicima na trajno štovanje.
 
Nadahnuti duhovnim porukama na izvorima vjere krenuli smo prema Zagrebu i povratku svojim obiteljima.