Čista srijeda u Policijskoj upravi zagrebačkoj

Slika PU_ZG/slike/kapelanija/2015/18.2_pepelnica/1_m.jpg

Foto: Ilustracija

Danas na Čistu srijedu djelatnici PU zagrebačke i vjernici Policijske kapelanije “Majke Božje Kamenitih vrata” započeli su vrijeme Korizme sudjelujući na svetoj misi s obredom pepeljenja. Misu je služio policijski kapelan don Marin Drago Kozić.

Čistom srijedom - Pepelnicom započinje Korizma, milosno vrijeme u kojemu nam Bog, po svojoj milosti, objavljuje svoje milosrdno lice.

Na Pepelnicu je značajan obred pepeljenja. Svećenik najprije blagoslivlja pepeo, a zatim ga stavlja vjernicima na čelo i pri tom govori: “Obratite se i vjerujte evanđelju!” ili: “Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti!” Pepeo u kršćanskoj simbolici znak je pokore i obraćenja. Pepeljenjem na Pepelnicu označava se početak pokorničkog korizmenog vremena. Čovjeka, koji vjeruje u uskrsnuće, pepeo podsjeća na prolaznost života i na to da ne smije prionuti uz dobra ovoga svijeta. To je ujedno i poziv na obraćenje k pravim i istinskim vrijednostima.

U propovijedi je don Marin istaknuo kako je vrijeme Korizme ujedno i vrijeme obnove Saveza s Bogom, a to znači ponovno povjerovati u Božju ljubav i vjernost. Ljubav Božja dolazi nam nadasve preko Riječi koju nam Bog upućuje i koja čeka na naš odgovor. Isusov križni put jest put ljubavi i velike slobode. Kroz četrnaest postaja možemo razmišljati o četrnaest odluka, koje me mogu dovesti do slobode služenja, ljubeći do kraja. Vrijeme korizme je obasjano svjetlom uskrsnuća i zato nam to vrijeme daje, ne samo putokaz, da iz staroga pređeno u novo, već i milost da to možemo učiniti, naglasio je policijski kapelan.