Hodočašće policijske kapelanije Majke Božje Kamenitih vrata na Udbinu, Škabrnju i Zadar

Slika PU_ZG/slike/kapelanija/2015/1.12/1_m.jpg

Foto: PU zagrebačka

U subotu 28. studenoga šezdesetak hodočasnika policijske kapelanije Majke Božje Kamenitih vrata PU zagrebačke među kojima i naši prijatelji iz Planinarskog društva Sv. Rok iz Svete Nedjelje, koji su nam i logistička potpora, zajedno sa svojim kapelanom don Marinom Dragom Kozićem hodočastilo je u Crkvu hrvatskih mučenika na Udbinu, Škabrnju i Zadar.   

Po dolasku na Udbinu uz stručno vodstvo hodočasnici su prošli kroz Crkvu hrvatskih mučenika. Na trgu ispred crkve nalazi se kip pape Ivana Pavla II. s križem u ruci, koji je na pragu trećeg tisućljeća pozvao sve narode da ne zaborave svoje mučenike. Ova je crkva izgrađena u spomen svim mučenicima i žrtvama kroz povijest stradanja hrvatskog čovjeka.

Nakon upoznavanja svetišta uslijedio je put prema Škabrnji. U župnoj crkvi Uznesenja BDM u Škabrnji policijski kapelan Don Marin Drago Kozić služio je misu za sve poginule i nestale hrvatske branitelje, posebno spominjući poginule branitelje i masakrirane civile Škabrnje. Svaki dan se sjećamo ovog junačkog mjesta. Žrtva je bila ogromna i zbog nje danas imamo samostalnu Hrvatsku. Škabrnja i Vukovar, a i druga mjesta stradanja, nikada se ne smiju zaboraviti, poručio je prisutnima don Marin. Po završetku mise zapovjednik Samostalnog bataljuna Škabrnje Marko Miljanić, upoznao nas je o događajima koji su se zbili 18. studenoga 1991. u ovom malom ravnokotarskom mjestu.  Danas sam ponosan, ali i tužan i potišten. Žalosno je što nitko nije odgovarao za pokolj civilnog stanovništva koje je nastavljeno tijekom okupacije pa se broj žrtva u Škabrnji do kraja rata popeo na 86., rekao je Miljanić.

Završnu molitvu don Marin je izmolio kraj središnjeg križa na škabrnjanskom groblju gdje je tog kobnog dana, 18. studenoga, u samo jedno jutro, Škabrnja izgubila 58 svojih mještana.

Na povratku posjetili smo Zadar. U crkvi sv. Frane pogledali smo riznicu i razgledali postav u kojem su mnogi vrijedni izloženi crkveni predmeti (crkveni tekstil, liturgijsko posuđe, slike i skulpture), a vrijednošću se posebno ističu Riboldisovi reljefi, raspelo i ugljanski poliptih. Upoznali smo se i s drugim znamenitosti grada Zadra. U večernjim satima vratili smo se u Zagreb.