O. Stjepan Harjač održao duhovnu obnovu u PU zagrebačkoj

Slika PU_ZG/slike/kapelanija/2015/15.12/1_m.jpg

Foto: PU zagrebačka

Jučer je u dvorani I. Policijske postaje Centar održana duhovna obnova za djelatnike PU zagrebačke, vjernike Policijske kapelanije "Majke Božje Kamenitih vrata". Duhovnu obnovu za vjernike ove kapelanije u vremenu Došašća – priprave puta za dolazak Gospodnji predvodio je o. Stjepan Harjač, dekan policijskog dekanata i policijski kapelan u MUP sjedište i Ravnateljstvu policije.

Djelatnike koji su se okupili na adventskoj pripravi pozdravio je policijski kapelan don Marin Drago Kozić, a o. Stjepanu i g. Luki poželio dobrodošlicu. U vremenu Došašća u kojem se vjernici izravno pripravljaju na proslavu blagdana rođenja Isusova, ova duhovna adventska priprava ponuđena je kao sredstvo još bolje vjerničke priprave puta za dolazak Gospodnji. Riječ je prepustio voditelju obnove sa željom da se duhovno priprave za Božić.

Obnova je podijeljena u dva dijela. U prvom djelu voditelj je govorio o Bogu Ocu koji nas neizmjerno ljubi. Bog je ljubav i sva ljubav od njega dolazi i k njemu se vraća. Međutim, postavljam si pitanje, koliko mu vjerujem, koliko vjerujem tom Ocu koji me neizmjerno i bezuvjetno ljubi. Imam li povjerenja da me neće napustiti? Danas ćemo si postavljati takva pitanja. Kakvo je moje povjerenje, kakva je moja vjera? Jesam li poput djeteta uvjeren/a u zaštitu koju mi Otac daje? Zašto Isus pred nas stavlja djecu kao primjer vjere? Dijete, tako maleno, ne može puno toga razumom dokučiti, ali ga upravo to približava Ocu, ona unutarnja spoznaja srca. Znam li i mogu li biti poput djeteta? Vjerovati poput djeteta.

U drugom dijelu voditelj je govorio o bračnim partnerima, koji bi trebali biti povezani međusobno, s drugima i s Bogom. Tek onda imaju izgleda na kvalitetno trajanje. Ako igdje vrijedi ona narodna »šutjeti je zlato«, onda to sigurno nije u braku. Rekao bih čak da je šutnja velik neprijatelj uspješnog braka. Brak održava kvalitetan razgovor, a nikako šutnja. Bračni konflikti se rješavaju ravnopravnim i otvorenim dijalogom, a ne potiskujućom šutnjom.

Glazbeni animator bio je poznati kantautor duhovnih pjesama dr. sc. Luka Balvan.