Djelatnici PU zagrebačke hodočastili u Krašić

Slika PU_ZG/slike/kapelanija/2015/2.2/1_m.jpg

Foto: PU zagrebačka

Djelatnici PU zagrebačke, vjernici Policijske kapelanije Majke Božje Kamenitih vrata,  predvođeni svojim kapelanom don Marinom Dragom Kozićem, hodočastili su 31. siječnja u Krašić. Po dolasku u Krašić dočekao nas je vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac i voditelj Samostalne službe za suradnju s Vojnim ordinarijatom u RH g. Josip Zagorščak. Zajedno smo se uputili u općinsku vijećnicu gdje nas je dočekao načelnik općine Krašić g. Josip Petković Fajnik. Ukratko nas je upoznao o Krašiću, mjestu koje se nalazi u Zagrebačkoj županiji, nedaleko od grada Jastrebarskog i podno obronaka Žumberačke gore. Ovo je hodočasničko mjesto i nadasve značajno rodno i smrtno mjesto blaženika Alojzija Stepinca. Svakako treba spomenuti da je u nedalekom Pribiću rođen kardinal Franjo Kuharić, a otamo potječe i ovdje pristutni vojni biskup mons. Juraj Jezerinac te biskup Josip Mrzljak. To je i razlog zašto ovaj dio Hrvatske s pravom zovu 'Dolinom kardinala', naglasio je načelnik općine.

Posjetiti smo rodnu kuću blaženog Alojzija Stepinca koja se nalazi u Brezariću i u vlasništvu je daljnjih rođaka bl. Alojzija Stepinca. Gospođa Mirica Stepinac kratko nas je upoznala o rodnoj kući i obiteljskom ognjištu bl. Alojzija Stepinca. Uredila je spomen sobu koja je otvorena za posjetitelje, a soba odiše skladom i mirom prošlih vremena.

U župnoj crkvi Presvetoga Trojstva u Krašiću služena je misa koju je predslavio mons. Juraj Jezerinac uz koncelebraciju policijskog kapelana don Marina Drage Kozića i mjesnog župnika vlč. Dragutina Kučana, a našim hodočasnicima se priključio i načelnik Policijske postaje Jastrebarsko g. Berislav Vojak .

Otac biskup u propovijedi je govorio o životu blaženog Alojzija Stepinca koji je proživio teško ratno i poratno stanje, mnogo učinio, a još više pretrpio. Godine 1943. osuđen od komunističkog režima na višegodišnju robiju. Do 1951.godine bio je zatvoren u lepoglavskom zatvoru, a od 1951.godine pa sve do svoje smrti bio je u kućnom pritvoru ovdje u Krašiću. Pokopan je u zagrebačkoj katedrali zbog bojazni ondašnje vlasti da Krašić ne bi postao veliko hodočasničko mjesto. Papa Ivan Pavao II. 3. listopada 1998. godine na Mariji Bistrici proglasio je Alojzija Stepinca blaženim.  U susret Stepinčevim danima želimo se utjecati u molitvi bl. Alojziju Stepincu, a u prilog njegovom proglašenja svetim, naglasio je otac bisklup.

Nakon mise hodočasnici su obišli spomen sobu bl. Alojzija Stepinca u župnom dvoru Krašić u kojoj je blaženik proveo posljednje godine svog mučeničkog života.

Druženje je nastavljeno u Općini Krašić točnije u mjestu Kostel Pribićki ili Vrhovac kod g. Josipa Rajakovića.

Policijski kapelan don Marin Drago Kozić zahvalio se domaćinu u ime hodočasnika, djelatnika PU zagrebačke i izrazio radost susreta i prvog ovogodišnjeg hodočašća. Naglasio je kako ovakovi susreti imaju svrhu učvršćenja međusobnog zajedništva, a kroz duhovno obogaćenje na izvoru duhovnosti blaženog Alojzija Stepinca svi mogu akumulirati snagu za izvršavanje svakodnevnih  teških i odgovornih zadaća.

Hvala načelniku općine Krašić, hvala g. Rajakoviću, a napose ocu biskupu koji je svojom nazočnošću i poticajnim riječima obogatio naše hodočasnike.