Proslava Dana policijske kapelanije Majke Božje Kamenitih vrata u PU zagrebačkoj

Slika PU_ZG/slike/kapelanija/2015/29.5.Dan pol. kapelanije/1_m.jpg

Foto: PU zagrebačka

Prigodom proslave blagdana“Majke Božje Kamenitih vrata” zaštitnice Policijske kapelanije u PU zagrebačkoj, upriličeno je svečano euharistijsko slavlje u kapeli Majke Božje Kamenitih vrata u Petrinjskoj 20.

Misu je predslavio vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac uz koncelebraciju vojnih i   policijskih kapelana: p. Drago Majić, vojni kapelan iz Đakova, don ivo Borić, policijski kapelan za PU dubrovačko-neretvansku, vlč Ozren Bizek, policijski kapelan za PU koprivničko-križevačku i PU virovitičko-podravsku te don Marin Drago Kozić policijski kapelan za PU zagrebačku.

Euharistijskom slavlju, vrhuncu proslave Dana kapelanije, nazočili su načelnik PU zagrebačke gosp. Goran Burušić, njegov zamjenik gosp. Dubravko Teur, načelnici Sektora i Policijskih postaja te ostali voditelji službi ustrojstvenih jedinica PU. Uz vjernike naše kapelanije na misi su sudjelovali predstavnici braniteljskih udruga, Udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja “Hrvatski Feniks”, Udruga roditelja poginulih branitelja domovinskog rata grada Zagreba i Udruga udovica poginulih branitelja domovinskog rata grada Zagreba. 

Našu svečanost na poseban način uveličao je svojom nazočnošću načelnik općine Krašić gosp. Josip Petković Fajnik i voditelj Samostalne službe za suradnju s Vojnim ordinarijatom u RH gosp. Josip Zagoršćak.

Na početku euharistijskog slavlja okupljene je pozdravio otac biskup i čestitao Dan kapelanije.

U svojoj nadahnutoj propovijedi otac biskup se osvrnuo povijesno na proslavu blagdana Majke Božje Kamenitih vrata. Majka Božja od Kamenitih vrata najstarije je marijansko svetište u Zagrebu u koje su rado hodočastili i danas hodočaste Zagrepčani. Blažena Djevica Marija je posebni uzor i majka naše vjere. Njezina vjera je bila duboka. Ona je bila do kraja predana Bogu. Vjera je bila važni čimbenik i u životu našega naroda. U 1. današnjem čitanju čuli smo kako sv. Ivan opisuje Ženu koja je obučena suncem, mjesec joj pod nogama, a na glavi vijenac od 12 zvijezda. Žena koju spominje Knjiga Otkrivenja je Blažena Djevica Marija. Ona je blagoslovljena jer je pod svojim srcem nosila Spasitelja svijeta. Zato joj Elizabeta veli: „Otkuda meni da mi dođe Majka Gospodina mojega?“ Marija je blagoslovljena zbog vjere. Vjera je najveća sreća za čovjeka. „Blaženi oni koji vjeruju“, poručuje Isus. Vjerovati znači prije svega prijateljevati s Isusom Kristom. Vjera stavlja pred čovjeka maksimalne zahtjeve. Od čovjeka traži sve njegove umne i voljne sposobnosti. Neka nas blagdan Gospe od Kamenitih vrata potakne na živu i djelotvornu vjeru i neka Vas i Vaše obitelji prati zagovor Majke Božje od Kamenitih vrata, zaključio je otac biskup.

Na koncu mise don Marin se zahvalio svima na spremnosti sudjelovanja, kao i na slavljenju blagdana Majke Božje Kamenitih vrata i čestitao svima Dan kapelanije.

Nakon zavjetne molitve Majci Božjoj Kamenitih vrata, koju je izmolio otac biskup uz upaljenu zavjetnu svijeću koju je upalio je pomoćnik načelnika PU Jastrebarsko gosp. Robert Vižentin, a donijeli su je ovogodišnji hodočasnici iz Lourdesa, uputili smo se u centralnu zgradu Policijske uprave zagrebačke, u Matičinu 4, gdje je upriličena komemoracija za poginule i nestale branitelje ove Policijske uprave. Načelnik PU zagrebačke gosp. Goran Burušić, zajedno sa suradnicima, položio je vijenac ispred spomen ploče poginulih i nestalih branitelja. Završnu molitvu za poginule i nestale policajce izmolio je vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac.