Svijećnica u PU zagrebačkoj

Slika PU_ZG/slike/kapelanija/2015/2.2.svjecnica/1_M.jpg

Foto: PU zagrebačka

Danas, na blagdan Prikazanja Gospodinova - Svijećnica, u kapeli  policijske kapelanije Majke Božje Kamenitih vrata u Petrinjskoj ulici 20 u Zagrebu slavljena je sveta misa na kojoj su sudjelovali djelatnici Policijske uprave zagrebačke, vjernici kapelanije. Misu je služio policijski kapelan don Marin Drago Kozić.

Prema katoličkom običaju, na današnji dan se blagoslivljaju  svijeće koje se nose u procesiji prije svete mise. To je svečaniji oblik ili, bez procesije, s jednostavnim blagoslovom svijeća. Na početku misnog  okupljeni vjernici su upalili svoje  svijeće i uslijedio je ovaj jednostavniji obred blagoslova svijeća.

Od svijeća,  koje se blagoslove na Svijećnicu, očekuje se zaštita i pomoć u mnogim nevoljama i potrebama, rekao je kapelan.

Don Marin je prisutnima ukratko izložio značenje blagdana koji seže još u daleku prošlost, gdje je još po Mojsijevu zakonu četrdeset dana nakon Isusova rođenja, njegova ga majka, vjerna zakonu, prikazuje Bogu u jeruzalemskom hramu. Zajedno sa Šimunom i mi to dijete priznajemo i slavimo kao “svjetlost na prosvjetljenje naroda i slavu puka svoga izraelskoga”. Kapelan je pozvao sve da budu svjetlo u okruženju u kojem žive, kako bi se po načinu njihova života vidjelo da su pravi kršćani. Svijeća nas podsjeća da je Krist  svjetlo svijeta, te da bismo i mi kršćani trebali biti za druge i svjetlo, i svijeće, naglasio je don Marin.

Na kraju mise policijski kapelan je po zagovoru sv. Blaža, biskupa i mučenika,  kojega Crkva slavi sutra, blagoslovio grla svih prisutnih.