Biskup Bogdan predslavio misu priprave za Božić djelatnika PU zagrebačke

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: PU zagrebačke

Sakramentom pomirenja, neposredno pred blagdan Božića, u četvrtak, 22. prosinca djelatnici PU zagrebačke započeli su svoju božićnu duhovnu pripravu u Heinzelovoj ulici 98. Vrhunac adventskog duhovnog hoda pred blagdan rođenja Isusa Krista nastavljen je u slavljenju svečane svete mise, koju je predslavio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan u zajedništvu s policijskim kapelanom don Marinom Dragom Kozićem. 
Uz djelatnike PU zagrebačke na euharistijskom slavlju sudjelovali su g. Željko Prša, načelnik PU zagrebačke, njegov zamjenik g. Dubravko Teur, načelnici Sektora i načelnici Policijskih postaja te ostali voditelji službi ustrojstvenih jedinica PU zagrebačke.
Pozdravljajući sve sabrane vjernike otac biskup se osvrnuo na božićno vrijeme u kojem se nalazimo i naglasio kako nova liturgijska ili crkvena godina započinje Adventom ili Došašćem. Došašće je vrijeme priprave kroz četiri nedjelje za godišnju proslavu Rođenja Gospodinova - Božić, ali ujedno i vrijeme priprave za drugi, slavni Kristov dolazak. Vrijeme Došašća pravo je vrijeme za obraćenje. To je vrijeme iščekivanja i u njemu treba naći vremena za Boga. Došašće je uvijek podijeljeno na dva dijela: Prvi dio započinje prvom nedjeljom Adventa i traje do 16. prosinca. Liturgija u tom prvom dijelu izražava onaj vid Došašća koji govori o Kraljevstvu Božjem na svršetku vremena i usmjerava na iščekivanje drugog Kristovog dolaska. Drugi dio Došašća traje od 17. do 24. prosinca, Badnjaka, i to je vrijeme neposredne priprave za slavljenje Rođenja Gospodnjeg. Sav naš život, cijela povijest čovječanstva je veliko Došašće. Ipak, u Došašću se ne slavi samo iščekivanje, već i dolazak našeg Gospodina, Isusa Krista koji traje bez prestanka.
Osvrćući se na liturgijska čitanja dana, biskup Bogdan je istaknuo susret dviju majki u Evanđelju pri kojem Elizabeta izriče vjerničku pohvalu Mariji što je povjerovala da će se ispuniti ono što joj je Gospodin najavio po anđelu prilikom navještenja. Na hvalu svoje rođakinje Marija odgovara prelijepim himnom: “Veliča duša moja Gospodina, i klikće duh moj u Bogu mome Spasitelju.” Marija primjećuje da je Bog pogledao “na neznatnost službenice svoje”; zato u njoj “velika… djela učini Svesilni”. Marija je i nama primjer da i mi dopustimo da Bog svojom milošću djeluje u nama, poručio je biskup Bogdan čestitajući svima blagoslovljen Božić i i uspješnu novu godinu. 
Misno slavlje, već tradicionalno, pjesmom su uveličali članovi župnog zbora “Tomislav Talan” iz župe sv. Antuna Padovanskoga iz Zagreba zajedno sa župnikom fra Martinom Jakovićem.