Susret zajedništva rukovoditelja PU zagrebačka

Slika PU_ZG/slike/kapelanija/2016/SusretRukovoditelja/1_m.jpg

Foto: PU zagrebačka

U četvrtak, 2. lipnja, u organizaciji policijske kapelanije Majke Božje Kamenitih vrata, a pod pokroviteljstvom Vojnog ordinarijata u RH, održan je duhovni susret zajedništva rukovoditelja PU zagrebačke. Već tradicionalno, svake godine, u lipnju mjesecu, čelnici ove PU (načelnici i voditelji službi) održavaju svoj susret koji je prožet duhovnim i zajedničkim druženjem i razmjenom iskustava.  

Zajednički program započeo je susretom s načelnikom općine Martinska Ves u zgradi općine. Načelnik općine g. Stjepan Ivoš ukratko je upoznao prisutne o radu općine, mjestu i  njegovim znamenitostima. G. Željko Prša, ovlašten za obavljanje poslova načelnika PU zagrebačke zahvalio se u ime svih i načelniku općine uručio prigodni poklon.

Zajedništvo je nastavljeno slavljenjem svete mise u župnoj crkvi Sv. Martina biskupa u Martinskoj Vesi. Misu je služio policijski kapelan don Marin Drago Kozić zajedno s mjesnim župnikom vlč. Matom Malekinušićem.

Don Marin je pozdravio sve okupljene rukovoditelje i izrazio zadovoljstvo što se nastavljaju naši susreti zajedništva. U propovijedi se osvrnuo na misao iz evanđelja koje ističe da je sav Božji zakon sažet u ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Bog je iznad svega i njega valja ljubiti svim svojim sposobnostima: uma, volje, savjesti - svime što čovjek posjeduje. Ništa se Bogu ne smije uskratiti. On je prva i najveća ljubav svakoga pravog vjernika. To je najveća zapovijed. Mogao se Isus na tome zaustaviti, ali je dodao: "Druga je toj jednaka: Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe!".  Isus dvije zapovijedi sažima u jednu - ljubav prema Bogu i ljubav prema bližnjemu, tvrdeći da su nerazdvojne; one su lice i naličje iste medalje. Tko bližnjega ljubi, ne može ni Boga ne ljubiti. Vrijedi i obratno! Konkretni čovjek u nevolji uvijek mora imati prednost. Ako toga nema, onda se i sama vjera može izroditi i postati čista karikatura. Eto nam posve pouzdana mjerila i odgovora na pitanje: ljubimo li Boga. Odgovor dajemo sami, ustvrdio je don Marin.

Na koncu mise mjesni župnik je pozdravio sve okupljene i poželio ugodne i lijepe trenutke zajedništva koje se nastavilo u zajedništvu obiteljskog stola u trofejnoj dvorani Vatrogasnog doma u Trebarjevu Desnom. Domaćin susreta i ove godine bio je gosp. Mijo Brlečić, dopredsjednik hrvatske vatrogasne zajednice.

Prije zajedničkog objeda bilo je predstavljanje knjige-slikovnice „DVA BRATA, DVA HRVATA“ autorice Marice Stanković. O knjizi je progovorila sama autorica i tako nam na zoran i jasan način prikazala dvojicu hrvatskih prvaka braću Antuna i Stjepana Radića koji su rođeni u posavskom selu Trebarijevu Desnom.

Naš susret zajedništva uveličali su zamjenik načelnika PU sisačko-moslavačke g. Toni Petrović zajedno sa suradnicima, načelnik općine Krašić g. Josip Petković Fajnik sa suradnicom i djelatnici Samostalne službe za suradnju s Vojnim ordinarijatom u RH g. Darko Šantek i g. Branko Šarkanj.

 

            U ime Policijske kapelanije Majke Božje Kamenitih vrata svima veliko HVALA!