Djelatnici PU zagrebačke hodočastili u Krašić

Slika PU_ZG/slike/kapelanija/2016/Hodocasce Kasic/1_m.jpg

Foto: PU zagrebačka

Šezdesetak naših djelatnika, 13. veljače, u povodu Stepinčeva, hodočastilo je u Krašić, njegovo rodno mjesto i mjesto zatočeništva. Nakon izrazito naglog pogoršanja vremena: kišnog, hladnog i vjetrovitog subotnjeg jutra putem do Krašića vrijeme se dramatično promijenilo u sunčano i dan je bio kao stvoren za druženje s Bogom i dragim ljudima... U Krašiću nas je dočekao g. Josip Štefanić, rođeni Krašićanac, djelatnik AKD zaštite u Vojnom ordinarijatu, koji nam je pripremio malu okrjepu za dobrodošlicu. Potom smo se zajedno uputili u općinsku vijećnicu gdje nas je dočekao načelnik općine Krašić g. Josip Petković Fajnik. U srdačnom dočeku pozdravio je sve hodočasnike i zaželio srdačnu dobrodošlicu. Policijski kapelan don Marin se zahvalio na srdačnoj dobrodošlici, pozdravio sve prisutne te izrazio veliku radost što smo po drugi puta u Krašiću gdje nas lik blaženog kardinala Alojzija Stepinca sve jače zaokuplja.

Naše hodočašće imalo je nekoliko dijelova. Najprije smo se duhovno krijepili u župnoj crkvi Presvetoga Trojstva slavljenjem svete mise koju je služio policijski kapelan. Pozdravljajući sve prisutne u prvom redu g. Josipa Petković Fajnik, načelnika općine Krašić, zatim sve hodočasnike, djelatnike PU zagrebačke, naše drage prijatelje iz PD "Sveti Rok" iz Svete Nedjelje, don Marin je u propovijedi govorio o životu blaženog Alojzija Stepinca. Divimo mu se zbog mučeništva kojeg je podnio jer je odbio nalog komunističkih vlasti odvojiti Katoličku Crkvu u Hrvata od Svete Stolice, no on je svoju snagu skupljao od najranijih dana u rodnom Krašiću, stavljajući ljubav prema Bogu na prvo mjesto. U ovom korizmenom vremenu u kojem se nalazimo i uz molitvu pobožnosti Križnog puta u kojem proživljavamo Kristovu muku, možemo bolje razmatrati i mučeništvo blaženoga Kardinala, poručio je policijski kapelan.

Nakon mise župnik vlč. Dragutin Kučan govorio nam je o svetačkom liku našega Blaženika. Iznosio je mnoge poticajne zanimljivosti, a posebno o danima sužanjstva u Krašiću. Potom smo se u manjim skupinama uputili u župnu kuću, u razgledavanje prostorija u kojima je Blaženik provodio dane kućnoga pritvora. Nakon zajedničkog fotografiranja uputili smo se, tri kilometra istočno od Krašića, u Pribić. Nezaobilazna je bila prekrasna grkokatolička crkvica Blagovijesti gdje nas je dočekao domaćin, župnik Nenad Krajačić. Svoje utiske zabilježili smo i ostavili u knjizi dojmova, a onda posjetili  župnu crkvu sv. Siksta, staru više od tisuću godina. Crkva koja je najstarija i najvrednija u ovom kraju, u Pribiću rodnom  mjestu kardinala Franje Kuharića. Nakon toga uslijedila je okrepa u Jastrebarskom. Na povratku kući  posjetili smo Franjevački samostan i crkvu Blažene Djevice Marije u  Jastrebarskom i zaustavili se u Samoboru.

Još jedno nezaboravno hodočašće, a ozarena lica i ispunjena srca vratili smo se svojim obiteljima.