Korizmena duhovna obnova za djelatnike PU zagrebačke u Mariji Bistrici

Slika PU_ZG/slike/kapelanija/2016/14.3/1_m.jpg

 Foto: PU zagrebačka

Na poziv policijskog kapelana don Marina Drage Kozića u subotu 12. ožujka u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje bistričke priređena je ovogodišnja korizmena duhovna obnova, već druga po redu, za djelatnike PU zagrebačke. Cjelodnevni duhovni program vodio je policijski kapelan. Uz naše djelatnike bilu su nama dragi suradnici iprijateljiiz PD "Sveti Rok" iz Svete Nedjelje. Također, u našem zajedništvu bio je bogoslov Vojnog ordinarijata g. Branko Čagelj.

Po dolasku u svetište naš zajednički susret pred Bogom, u duhu korizmenog vremena, bila je molitva Križnog puta. Uslijedio je potom najuzvišeniji dio korizmene obnove, sveta misa koju je predslavio mjesni župnik uz koncelebraciju don Marina Drage Kozića. Prigodnu propovijed izrekao je policijski kapelan., bila je u znaku aktualne Godine Božjeg milosrđa. Kako je dobro vratiti mu se kad god smo izgubljeni! Bog se nikada ne umori opraštati nam; mi smo ti koji se umorimo u traženju njegove milosti.Ako smo uistinu Marijina djeca, onda shvaćamo taj Gospodinov stav; naše će se srce otvoriti i biti puno milosrđa, naglasio je don Marin.

Na kraju smo se u ophodu oko čudotvornog kipa Majke Božje bistričke preporučili njezinoj zaštiti i zahvalili za sva dobročinstva koja smo dobili.

Po završetku duhovnog sadržaja u Mariji Bistrici uputili smo se u Župu Uzvišenja svetoga križa u Svetom Križu Začretje. Tu nas je srdačno dočekao župnik vlč. Zlatko Pavelić koji nas je uveo u crkvu i ukratko nas upoznao s poviješću župe.       

Posjetili smo u Svetom Križu Začretje, u obnovljenoj Žitnici, bogatu zbirku predmeta tradicijskih obrta, narodnog rukotvorstva i poljodjelstva. Osnovna djelatnost joj je očuvanje i prezentiranje starih zanata iz nekadašnjeg svakodnevnog života seljačkog domaćinstva.

Nakon doživljenog entuzijazama i ljubavi prema kulturnoj baštini Hrvatskog zagorja uputili smo se prema kapelici Svetog Vida, na nadmorskoj visini 366m nadomak Sv. Križa Začretskog na vidikovac koji pruža jedan od najljepših pogleda na ponosno Hrvatsko Zagorje. U župnoj kući naša logistika pripremila je okrepu za tijelo. Hvala voditelju Samostalne službe za suradnju s VO u RH g. Josipu Zagorščaku koji je vodio brigu za našu tjelesnu okrepu, a također i svima koji su pripomogli u realizaciji zajedničkog druženja. Posebna hvala i djelatnicama PP Zaprešić na požrtvovnosti oko pripreme zajedničkog stola.

Ova korizmena duhovna obnova bila je svakome sudioniku osobito poticajna za duhovni rast u vjeri, ali i pomoć da se može lakše pripremiti za proslavu Kristova uskrsnuća te stvoriti posebno ozračje iščekivanja.