Moći bl. Miroslava Bulešića i u policijskoj kapelaniji „Majke Božje Kamenitih vrata“

Slika PU_ZG/slike/kapelanija/2016/8.12/1_m.jpg

Foto: PU zagrebačka

U srijedu, 23. studenoga svečano su unesene moći bl. Miroslava Bulešića, istarskog svećenika i mučenika i položene u kapeli „Majke Božje Kamenitih vrata“ u Petrinjskoj 20 na trajno štovanje. Ta čast nošenja moći pripala je g. Željku Prši, ovlaštenom za obavljanje poslova načelnika PU zagrebačke koji je moći Blaženika, na traženje policijskog kapelana don Marina Drage Kozića, primio od msgr. Jure Bogdana u Valbandonu prigodom svečanog misnog slavlja povodom zatvaranja Godine milosrđa. U prigodi svečanog ulaska policijski kapelan don Marin Drago Kozić pročitao je dekret biskupa porečkog i pulskog mons. dr. Dražena Kutleše o dostavljanju relikvije prve klase, tj. kost bl. Miroslava Bulešića.

Svečano misno slavlje u ovoj prigodi predvodio je vlč. mr. Ilija Jakovljević, koji je dugi niz godina vicepostulator u kauzi za beatifikaciju bl. Miroslava Bulešića, župnik nadžupe sv. Kuzme i Damjana u Fažani i policijski kapelan za Policijsku upravu istarsku. Uz predvoditelja koncelebrirali su policijski kapelani: o. Stjepan Harjač i fra Frane Musić uz domaćeg kapelana zagrebačke policije don Marina Drage Kozića.

Svetoj misi uz vjernike kapelanije nazočili su g. Željko Prša ovlašten za obavljanje poslova načelnika PU zagrebačke, njegov zamjenik, g.Dubravko Teur, načelnici Sektora i voditelji Službi te djelatnici Samostalne službe za suradnju s Vojnim ordinarijatom u RH.

Na početku misnog slavlja kapelan zagrebačke policije don Marin uputio je riječi dobrodošlice vlč. Iliji Jakovljeviću te svećenicima i okupljenim vjernicima.

Misno slavlje pjevanjem i sviranjem uveličale su časne sestre iz reda Marijinih sestara iz Durmitorske ulice br. 4.

Vlč. Jakovljević je u uvodnom obraćanju uputio pozdrav svima okupljenima te podsjetio na važnost postojanja moći -relikvija, slika i kipova koji nas podsjećaju na više stvarnosti koje ovaj svijet nadilaze, a na koje čovjek zaboravlja u rutini svakodnevice.

Ukratko je spomenuo i životopis i glavne značajke bl. Miroslava Bulešića. Ljubav je bila duša služenja našeg Blaženika. On i danas s ljubavlju služi svome narodu, svojim štovateljima.

I danas pred nama stoje isti evanđeoski izazovi u pastoralu, ali i slične osude od ovoga svijeta, kojemu ponekad u „devastaciju“ moralnog i vjerskog života smeta vjernik kao: biskup, svećenik, redovnik, redovnica, iznad svega istaknuti vjernik laik. Bl. Bulešić je svojim neprijateljima odgovorio u svome Duhovnom testamentu: "Moja je osveta – oprost" Neka to i danas bude naš zajednički odgovor svima onima koji nas napadaju i progone: „Moja je osveta – oprost“, zaključio je vlč. Jakovljević.

Svečanost je završena čašćenjem moći bl. Bulešića, a vlč Jakovljević uručio je kip Blaženika g. Željku Prši, kao trajnu uspomenu na ovaj događaj na čemu je čelni čovjek zagrebačke policije uzvratio s dojmljivim riječima zahvale.

Kip od kamena bl. Miroslava Bulešića, rad umjetnika g. Ante Jurkića i g. Slavena Miličevića svečano je dodijeljen kapelaniji u njihovoj prisutnosti.   

Nakon mise svi sudionici misnog slavlja bili su pozvani na prigodno druženje u prostorije kapelanije.