Pepelnica - Čista srijeda u Policijskoj upravi zagrebačkoj

Slika PU_ZG/slike/kapelanija/2016/10.2.Pepelnica/1_m.jpg

Foto: PU zagrebačka

Danas s Pepelnicom, Čistom srijedom, započinje sveto korizmeno vrijeme, četrdesetodnevna priprava za blagdan Uskrsa. Vjernici Policijske kapelanije “Majke Božje Kamenitih vrata” svetom misom i obredom pepeljenja započeli su svoj korizmeni hod. Misu je služio policijski kapelan don Marin Drago Kozić.

Policijski kapelan je pod misom posuo malo pepela na glave vjernika uz riječi: „Obratite se i vjerujte evanđelju“ ili „Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti“! Pepeo je simbol pokore i pomaže nam razviti duh poniznosti i žrtve. To je poziv, vrlo ozbiljan poziv, da vjernici kroz korizmu ozbiljno rade na vlastitom obraćenju, da se okrenu prema evanđelju, da žive po evanđelju.

U propovijedi je don Marin naglasio da današnjom misom na početku korizme započinje vrijeme odricanja koje možemo povezati sa žrtvom ljubavi. U ovoj Misi prikazujemo nebeskom Ocu naše molitve za pokojnog Mateja Gorički, sina našeg djelatnika. Obitelj Gorički koja se žrtvovala za svoje dijete. Svaki prerani odlazak s ovoga svijeta podsjeća nas na zagonetku ljudskog života koja se najteže osjeća u trenutcima kada izgubimo one koje smo voljeli. Pred smrću se čovjek sam po sebi osjeća bespomoćan. No pred misterijem smrti u pomoć mu dolazi sam Bog. Na temelju božanske objave, Isusovi vjernici, znaju da je Bog stvorio čovjeka za vječnost, za sretan život s Bogom, s onu stranu groba. Kršćanska vjera nas uči da će tjelesna smrt biti napokon pobijeđena. Bezuvjetna ljubav koju ste kao roditelji pružili svom bolesnom djetetu jest ljubav koja je drukčija od svake druge. To je ljubav kojom roditelji ljube svoje malo dijete kojega drže u naručju: gledaju ga, dive mu se i vole ga. Još dok dijete nije ničim zaslužilo njihovu ljubav, oni su spremni za njega toliko toga žrtvovati, a vi ste se žrtvovali za vaše dijete. Matej je to osjećao. To je ljubav koja se ne može i ne mora ničim zaslužiti. To je, napokon, ljubav kojom Bog nas ljubi. Ljubav je znak raspoznavanja svih koji vjeruju u Krista. U Evanđelju ovoga današnjeg dana susrećemo se s trostrukim Isusovim pozivom da svoj život obnovimo postom, molitvom i milostinjom. Tako nas Isus nanovo izaziva da ga slijedimo, da rastemo u prijateljstvu s njim, da sazrijevamo, da donosimo bogat plod svakodnevnom djelatnom ljubavlju prema bližnjemu, poručio je policijski kapelan.