Biskup Bogdan predvodio misno slavlje duhovne priprave pred Uskrs za djelatnike PU zagrebačke

Slika PU_ZG/slike/kapelanija/2016/23.3/1_m.jpg

Foto: PU zagrebačka

Danas na Veliku srijedu bilo je posebno svečano u našoj Policijskoj kapelaniji Majke Božje Kamenitih vrata, jer ju je po prvi puta posjetio biskup Jure Bogdan, koji je predvodio svečano Euharistijsko slavlje duhovne priprave za Uskrs u prepunoj kapeli u Petrinjskoj ulici. U koncelebraciji s ocem biskupom bio je policijski kapelan don Marin Drago Kozič. Tradicionalnoj duhovnoj pripravi za najveći kršćanski blagdan Uskrs nazočio je načelnik PU zagrebačke g. Goran Burušić, njegov zamjenik g. Dubravko Teur, načelnici Sektora, voditelji Službi i djelatnici PU zagrebačke, kao i voditelj Samostalne službe za suradnju s Vojnim ordinarijatom u RH g. Josip Zagorščak.

Na svečanoj misi priprave za Uskrs bili su nazočni, kao i svake godine, predstavnici braniteljskih udruga: Udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja – “Hrvatski Feniks”, Udruga roditelja poginulih branitelja domovinskog rata grada Zagreba i Udruga udovica poginulih branitelja domovinskog rata grada Zagreba. 

Otac biskup se u propovijedi osvrnuo na današnje Evanđelje koje uzima pripovijest o Judinoj izdaji, kako nam ju donosi evanđelist Matej (Mt 26,14-25). Isus je posljednji put sa svojima, na okupu. S njima je u životu računao, s njima se družio, s njima je dijelio sve svoje. S njima jeo i pio, njima se povjeravao, postao im prijatelj. Između mnogih učenika koji su ga slijedili, Isus je odredio dvanaest najbližih, da podijele i nastave njegovu misiju. Vrlo je ozbiljno shvatio formiranje ove skupine od dvanaest apostola, moleći se prije toga čitavu noć. No, u određenom trenutku, Isus je shvatio da je jedan od dvanaestorice, Juda, promijenio svoj stav. Isus je shvatio da se Juda počeo udaljavati od njega i vidio da će ga «predati», kako to kažu evanđelja. Judina izdaja i mržnja otkrivaju beskonačnu i neshvatljivu dubinu Božje ljubavi. Bog mu želi pomoći, ali Juda je zatvorio svoje srce .Juda koristi gestu ljubavi da izda Boga koji je ljubav. Pred nama su sveti dani najvećih otajstava otkupljenja kojih se spominjemo u ovom Velikom tjednu preko Velikog četvrtka i Velikog petka do uskrsne noći i Uskrsa. Samo ako se izložimo zadaći koju smo preuzeli naš će život roditi rod. Tada ćemo biti i ljudima ne samo izručeni, nego i predani, njima darovani. Postat ćemo blagoslov za druge kao što je i Krist postao blagoslovom za nas, poručio je biskup Bogdan čestitajući svima blagdan Kristova uskrsnuća.

Misno slavlje pjevanjem su animirale časne sestre iz reda Marijinih sestara iz Durmitorske ulice u Zagrebu.

Nakon mise u centralnoj zgradi Policijske uprave zagrebačke, u Matičinoj 4, upriličena je komemoracija za poginule i nestale branitelje Policijske uprave zagrebačke. Ispred spomen ploče poginulih i nestalih branitelja zapaljene su svijeće, a vijenac za pokojne i nestale policajce položilo je načelnik PU zagrebačke g. Goran Burušić zajedno sa suradnicima. Molitvu upravljenu Gospodinu za poginule i nestale policajce izmolio je vojni ordinarij mons. Jure Bogdan.

U zajedništvu s ocem biskupom, nakon komemoracije, upriličena je svečana dodjela nagrada koju je uručio načelnik PU zagrebačke g. Goran Burušić djelatnicima PU zagrebačke koji su to i zaslužili.